Aferez Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/05/27 10:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 10:54 •

Aferez, kan içerisinde bulunan çoğunlukla trombositlerin toplanması için kullanılan bir yöntemdir.

Aferez Nedir?

Aferez, kan içerisinde bulunan çoğunlukla trombositlerin toplanması için kullanılan bir yöntemdir. Aferez işlemi ile trombosit bağışı yapmak; pek çok kanser hastası veya kalıtsal hastalığı olan kişilerin yaşamını kurtarmaktadır. 

Trombosit Nedir?

Trombosit; ilik hücrelerinde üretilen, yenilenme, onarma, bağışıklık sistemini içeren kan yapısıdır. Özellikle hastalık zamanlarında, vücudun var olan mikropla savaşabilmesi için sayılarını artıran bu yapılar; vücudun bağışıklık sistemini ortaya koyarlar.

Trombositlerin kan hücresinden toplanması ise, iyi bir tedavi yöntemidir. Bazı hastalıklarda vücut kendi trombositlerini üretemez. Mesela kemoterapi alan bir kanser hastası böyledir. Kemoterapi vücuttaki tüm hücrelerin üreme yeteneklerini kaybetmesini sağlayan bir tedavidir. Amaç; kanserli hücrelerin üremesine engel olarak, vücutta ilerlemesini durdurmaktır. Ancak burada sadece kanserli hücre seçilemediğinden, tüm vücuttaki hücreler yenilenme ve üreme yeteneklerini kaybeder. Dolayısıyla aferez yöntemiyle sağlıklı bir insandan toplanan trombositlerin, kanserli hastayı güçlendirmesinde, iyileşmesinde kullanmak oldukça mantıklıdır.

Trombositlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Hatta vücudun o anda hastalıklı mı sağlıklı mı olduğu dahi normal ölçülen değerleri değiştirebilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır. 

Kanda Trombosit Neden Düşer?

Vücutta kan yapımını hızlandıran vitamin ve mineraller vardır. Bunların eksik olması durumunda; kan hücelerinin yani trombositlerin de sayısı düşer. Bu vitamin B12 ve bu mineral demirdir.

Gebelikle birlikte dolaşım sistemi de büyük değişikliklere uğrar. Dolayısıyla trombosit miktarı gebelikte değişebilir.

Kemik iliği rahatsızlıklarında ve kan hastalıklarında trombositlerin sayısı düşer. Çünkü üretilmesi gereken kadar hücre üretilemezken, yaşlanan ve etkinliği biten hücreler ölmeye devam eder. Bu da trombosit eksikliği olarak sirayet eder.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?