Bebeklikten Yetişkinliğe Geçerken Beyin

Yayın Tarihi : 2017/09/23 10:05 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/09 00:47 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Bebeklik döneminde algının çok daha açık ve hızlı olduğu hepimizin bildiği bir gerçekliktir
Bebeklikten Yetişkinliğe Geçerken Beyin

Bebeklik döneminde algının çok daha açık ve hızlı olduğu hepimizin bildiği bir gerçekliktir. Bilim insanları bu durumun nedeninin bebeklik döneminde sinaps sayısının yetişkinliğe oranla çok daha fazla sayıda olduğunu belirtiyor.

Sinaps Nedir?

Sinaps, sinir hücrelerine verilen addır. Sinir hücreleri bölünme yeteneğine sahip değildir. Bu sebeple üreyemezler. Yani yeni sinapslar üretilemediğine göre, var olan sinapslara iyi bakılmalı ve geliştirilmelidir ki, zihinsel ve nörolojik hastalıklara karşı vücudun savunması tam olsun. 

Sinapslar, birbiriyle bağlantıyı en çok 0 - 2 yaş aralığında yaparlar. Bu da demek oluyor ki, zihinin öğrenmeye en açık olduğu, her bilgiyi kolayca aldığı dönem bu yaş aralıklarıdır. 

Sinapslar Nasıl Beslenir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, sinapsların yenisi üretilemiyorsa; var olan beslenmeli ve iyi bakılmalıdır. Peki bu iş nasıl sağlanır? Elinizde bir bebeğiniz varsa, o bebeğin beyin gelişimini sağlamak sizin elinizdedir. Ancak siz bebekken beyninizin nasıl bir muamele gördüğü, sizin bilginiz ve kontrolünüz altında değildir. Bu demek değildir ki, artık beyniniz için birşeyleri yapmakta geç kaldınız. Aksine beyni düzenlemek geliştirmek her yaşta farklı bir önem kazanır. Beyin geliştirmek ve sinapsları beslemek için yapılacak davranışlar, aslında oldukça zevkli yöntemlerdir. Bu yöntemlerin bir tanesini bile hayatınız boyunca benimseseniz hem bir hobiniz olmuş, hem de beyin sağlığınızı korumuş olursunuz. Bu yöntemler;

dil, şiir, sure, telefon numarası vs… ezberlemek

bulmaca çözmek,

matematik ve mantık çözmek,

enstürman öğrenmek ve başka enstürmanlar da çalmayı denemek (yani öğrenilen bilgiyi başka unsurlarda denemek)

gibi zihinsel çalışmalardır.

Bebeklik Döneminin, Beyine Duygusal Etkisi Nedir?

Sinaps gerçeği, beyin ve öğrenme arasındaki iletişimin bilimsel açıklamasıdır. Ancak bir de bu işin psikolojik boyutu vardır. Bu boyutta, bebeğin; kendini sevildiği hissi, beyindeki nöronların daha aktif çalışmasını sağlar. Özellikle sarılmak, öpmek, konuşmak bebeğin beynine olumlu sinyaller gönderir. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?