Dövüşme Hastalığı (Porto-Rikolu Sendromu) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/09 02:18 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/27 12:09 •

Dövüşme hastalığı olarak da bilinen bu sendroma sahip kişiler yaşadıkları bir travma veya hastalık sonrasında dürtü mekanizmalarını tam olarak kontrol edemezler.

Dövüşme Hastalığı (Porto-Rikolu Sendromu) Nedir?

Porto-Rikolu sendromu oldukça ilginç bir hastalıktır. Dövüşme hastalığı olarak da bilinen bu sendroma sahip kişiler yaşadıkları bir travma veya hastalık sonrasında dürtü mekanizmalarını tam olarak kontrol edemezler.
Yolda yürürken sebepsiz yere önlerine çıkan herkesle kavga edebilir, fiziksel şiddet uygulayabilirler.
Bu hastalığa karşı tedavi uygulanmaz ise kişi ve çevresindekiler ciddi olarak etkilenebilir. 

Porto Rikolu Sendromu Teşhisi

Bu hastalıklarda teşhis oldukça zordur. Zorluğu hastalığı tespit etmekten kaynaklı değil, kişilerin bu durumu bir sorun olarak kabul etmemelerinden kaynaklıdır.

Nitekim toplumda sıklıkla bu kişilerle karşılaşırız. Yolda giderken boş çöp kutusuna tekme atanlar, yerde yatan köpeğe saldıranlar, hiçbir sebep yokken oyun oynayan çocukların içine karışıp oyuna dahil olup çocuklara şiddet gösteren kişiler maalesef toplum hayatını da çekilmez kılarlar.

Hatta bu kişilerden yardım istemek, yer istemek, bir soru sormak dahi zaman zaman kavga sebebi olabilmektedir. Bu yüzden denir ki; sürekli kızgın olan insanların sizinle bir problemi yoktur. Problem tamamen kendi benlikleri ve kişilikleriyle alakalıdır. Yani bu kişiler aslında kendilerine karşı olan kızgınlıklarını insanlar üzerinden atlatmaya çalışırlar.

Porto Riko Kişilere Yaklaşım

Bir insanda şiddet eğilimi varsa, özellikle bu kişi aile içinde bir bireyse bunu tek başınıza aşmanız, onu iyileştirmeniz neredeyse imkansız bir durumdur. Bu kişilere profesyonel bir yardım şarttır. Çünkü nesnelerle bile kavga etmeye yatkın bir insana yaklaşmak sizin ruh sağlığınızı dahi bozabilir ve yanlış yaklaşımla kişiyi tamamen kaybedebilirsiniz. Bu sebeple bu kişilere yapabileceğiniz en büyük iyilik terapiye ikna etmek ve süreçte uzmanın önerilerine dikkat etmektir.

Bir de insanların saldırganlaşımasında beslenme çok önemli bir faktördür. Bu kişilerin beslenmelerinde etler çok pişirilmeli, mümkünse sebze ağırlıklı beslenmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca sağlıklı bir uyku uyumaları desteklenmeli ve tam karanlık ortamda uyumalıdırlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?