Karaciğer Yağlanması Nasıl Olur?

Yayın Tarihi : 2018/09/17 12:38 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/06 03:21 •
Karaciğer; vücuttan zararlı maddelerin atılmasından, vücudun arınmasından sorumlu olan organdır. Karaciğer yağlanmasının nasıl olduğu ve sebepleri bir çok etkene bağlı olabilir.
Karaciğer Yağlanması Nasıl Olur?
Karaciğer; hayati öneme sahip bir iç organımızdır.Temel fonksiyonu ise vücuttan zararlı maddelerin atılması ve bu maddelerden vücudun arınmasıdır.
Karaciğer, yağ depolama özelliği olan bir organdır. Yani vücuda alınan fazla yağların bir kısmını içerisine hapsedip tolere edebilir.
Karaciğerin yağ oranı, kişide hastalık oranını belirler bu sebeple çok önemli bir veridir. Ancak taşıyamayacağı kadar fazla yağ alımı gerçekleştiğinde, artık göbek çıkmaya, bel çevresinde simit olarak adlandırılan kalınlaşma meydana gelmektedir. Bunun yanında cilt problemleri başta olmak üzere, görülen pek çok hastalığın temelinde karaciğer yağlanması görülür.
Peki karaciğer neden yağlanır? Karaciğer yağlanmasının en başlıca sebebi; tabii ki kontrolsüz şeker alımıdır. Vücuda giren şekerin sadece ihtiyacı kadarı kullanılır. Kalan şeker ise depolanır ve karaciğer hasarlarına yol açar. Şekeri sadece beyaz şeker olarak düşünmemek gerekir. İçerisinde şeker bulunan asitli içecekler, enerji içecekleri, paketli gıdaların pek çoğu, jelli gıdalar başta olmak üzere, görülmeyen pek çok şeker türü insanların hayatlarını tehdit etmektedir.

Yine alkol de karaciğer yağlanmasında başlıca etkenlerdendir. Önceki yıllarda karaciğer yağlanmaları çok büyük oranla alkol kullanımına bağlı gelişirdi. Ancak hızlı yaşam ve fast food alışkanlıklarının getirdiği sistemle şekerli gıda tüketimindeki artış alkol etkenini ikinci sıraya atmıştır.

Karaciğer yağlanmasından korunmanın en kolay yolu ise, düzenli spor yapmak ve dengeli beslenmektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?