21 Gün Kuralı Nedir? Yeni Alışkanlıklar Yaratmanın Yolları

Yayın Tarihi : 2016/02/24 11:59 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/10 10:12 •

Hepimizin gündelik hayatta alışkanlıkları vardır. Yeni alışkanlıklar oluşturmada 21 gün kuralı da önemli bir yol göstericidir. Bu yazımızda 21 gün kuralı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

21 Gün Kuralı Nedir? Yeni Alışkanlıklar Yaratmanın Yolları

Hepimizin gündelik hayatta alışkanlıkları vardır. Sabah kalkınca elimizi yüzümüzüyıkamak, gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalamak gibi. Bunlar düşünmeden yaptığımız ‘otomatiğe bağlanarak yapılan’ davranışlarımızdır. Peki bu alışkanlıklardan vazgeçmek istersek ne yapmalıyız hiç düşündünüz mü ?

Önce karar verin, ben bu alışkanlığımı bırakacağım ve bir daha yapmayacağım diyerek sözünüzü tutun. Güzel bir başlangıç olacak fakat bu tutum size sonuç vermeyecektir. Karar vererek bırakmak istediğiniz alışkanlıklarınız bir süre sonra işe yaramayacaktır. Bunun sebebi bilinç ve bilinç altının çatışma halinde olmasıdır.Fakat kazanan değişmez ve bilinç altı her zaman galip gelir. Örneğin sigarayı bıraktıktan sonra, beyniniz sigara hakkında olumlu düşüncelerden vazgeçmediği sürece tekrar sigaraya başlayabilirsiniz.

Alışkanlıklardan kurtulmanın birçok yolu vardır. İlk şartı karar vermek ve bunu istikrarlı birşekilde uygulamaktır. Bununla birlikte başka yolları denemek her zaman kişiye farklılık ve fayda sağlayacaktır. Yeni bir alışkanlık yaratmak, kötü olan bir alışkanlığınızdan vazgeçmekten daha kolay olacaktır.

Yeni bir alışkanlık yaratmak için ilk 21 gün çok önemlidir. Çünkü hücrelerimize yeni birşey öğretmek, yeni bir alışkanlığı benimsemek ortalama 21 gün içinde gerçekleşir. Bu süreç boyunca yeni alışkanlığımızı ara vermeden tekrar edersek,hayatımıza kalıcı olarak yerleştirmemiz mümkündür.

Peki yeni biralışkanlık geliştirmek için ne yapmalıyız?

İlk olarak hayatınıza sokmak istediğiniz davranış için açık ve net bir şekilde karar vermek çok önemlidir.  Bununla birlikte 21 günlük süreçte davranışlarımızı ara vermeden tekrarlamak gerekir. Israrcı olun ve yapmadığınız zaman rahatsız olun. Yeni bir davranış için bu durumu ‘zaten hep yapıyormuş gibi’ davranın. Bu sayede bilinçaltınız daha kısa sürede budurumu kabullenecektir. Olumlama cümleleri kullanın ve zorlanmayarak yaptığınızı düşünün.

En önemlisi kararlı ve azimli olun, pes etmeyin. Hayatınızı sizin şekillendirdiğiniziunutmayın.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?