7 Soru ve Cevapla Zika Virüsü Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/02/05 01:47 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/28 14:41 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
7 Soru ve Cevapla Zika Virüsü Nedir?

Bu günlerde sağlıkla ilgili haberlerde Zika virüsü ve buna bağlı gelişen enfeksiyon hastalığı giderek dikkatleri üzerine çekmekte.
Bu nedenle Zika virüsü ve enfeksiyonu ile ilgili merak edilenleri 7 soru ve cevapta okurlarımız için hazırladım.İlgiyle okuyacağınızı umuyorum.

Zika Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır?

Zika enfeksiyonu kaynağı insanlar ve maymundur.İnsanlara sivrisinek ısırığı sonrası bulaşır.1947 yılında Uganda'da ortaya çıkarılmıştır.70 yıla yakın bir geçmişi olmasına rağmen günümüze kadar adını sıkça duymamamızın nedeni ise son yıllara kadar bilinen bir salgın yapmamasıdır.
Virüs ile enfekte olan sivrisinekler, başka insanları soktuklarında hastalığı diğer insanlara da bulaştırabilmektedir.Bu nedenle Zika enfeksiyonu geçiren kişilerin hastalıklarının ilk haftasında başka insanlara da bu hastalığı geçirmelerini önlemek için kendilerini sivrisinek ısırığına karşı koruması gerekmektedir.
Hastalığın en belirgin özelliği ise gebelik sırasında hastalığa yakalanmış anneden bebeğe geçerek çocukta ciddi hastalıklara yol açmasıdır.
Çok daha nadir olmakla birlikte kan nakli ve cinsel ilişki ile de hastalığın bulaşabileceğine dair bir kaç olgu bildirilmiştir.

Zika Virüsü Enfeksiyonu Hangi Ülkelerde Görülmüştür?

2015 yılına kadar Tanzanya, Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifik Adalarında Zika Virüsüne bağlı enfeksiyonlar bildirilmiştir.
2015 yılı Mayıs ayında ise, Brezilya'da Zika Virüsü enfeksiyonuna rastlanılmıştır.Bu ilk vakanın ardından bu ülkede hastalığa yakalananların hızla sayısı artmıştır.2015 yılı sonuna kadar Brezilya'da 1000000 lu rakamlara varan enfeksiyona yakalanan kişi  olduğu konusunda ciddi veriler bulunmaktadır.
2016 yıllarının ilk aylarında da Brezilya'nın ardından El Salvador,Venezuela, Kolombiya, Surinam, Fransız  Guyanası,  Honduras, Meksika ve Panama'da salgınlar görüldüğü rapor edilmiştir.
Bu ülkeler dışında Bolivya, Guyana, Ekvador, Guadeloupe,  Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Saint Martin ve Haiti’de de salgın olmamakla birlikte Zika Virüsü enfeksiyonları olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır.
Amerika Birleşik Devletlerinde'de  Zika Virüs enfeksiyonu görülmüştür.Ancak bu vakalar Amerika'ya dışarıdan gelen kişilerde tespit edilmiştir.
Aynı  şekilde çeşitli Avrupa ülkelerinde de, enfeksiyonun görüldüğü ülkelerden seyahat eden kişilerde Zika Virüs enfeksiyonlarına  rastlanılmıştır.Bu ülkeler İngiltere, Danimarka, İsviçre ve Hollanda'dır.

Zika Virüs Enfeksiyonu Belirtileri Nedir?

Zika  virüs enfeksiyonu  belirtileri tipik değildir.Diğer birçok virüs enfeksiyonuna benzer belirtilerle karşılaşabiliriz. Bir diğer önemli ayrıntı ise, hastalığa yakalananların yaklaşık % 80'inde belirgin hastalık bulgularının bulunmamasıdır.Ekseriyetle belirtisiz geçen bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.
Hastalığın inkubasyon periyotu yani kuluçka süresi  bir kaç gün ile 7 gün arasında değişebilmektedir.
En sık görülen belirtiler ise, gözlerin kızarması (kırmızı göz), sulanması, gözlerde yanma hissi, ateş, kas ve eklem ağrısı,baş ağrısı,vücutta döküntüler görülmesidir.

Zika Virüs Hastalığının Önemi Nedir?

Hastalık hafif seyreder,hastalığa bağlı ölüm vakası ise henüz bildirilmemiştir.Hastalık çoğunlukla birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Ancak hastalığın önemini arttıran ayrıntı hastalığa yakalanan gebelerden çocuklarına geçtiği durumlarda bebeklerde görülen sağlık sorunlarıdır.Buradan da anlaşılacağı üzere şu an için en dikkat edilmesi gereken durum gebelerin bu hastalıktan korunmasıdır.
En son Brezilya'da görülen salgın sonrası hastalığa yakalanan gebelerde düşükler ve ölü doğuma rastlanılmıştır.
Doğan bebeklerde ise mikrosefali ( kafanın küçük olması ve beyin gelişim bozukluğu ile karakterize hastalık) vakaları sıklıkla görülmüştür.
Zika virüsü  nadiren de olsa insanlarda  sinir sistemini etkileyip  sinirler felç yapabilen  Guillian-Barre Sendromuna da sebep olabilmektedir.

Zika Enfeksiyonu Kimleri Tehdit Ediyor?

Gebe kadınlar en risk altında olan gruptur.Salgınların görüldüğü ülkelerde yaşayan veya buralara seyahat edenler de doğal olarak risk altındadır.

Zika Virüsü Tanısı Nasıl Koyulur?

Zika virüsü enfeksiyonunun çoğunlukla belirtisiz seyretmesi ve görülen belirtilerinin de tipik olmaması nedeniyle laboratuvar tanı yöntemleri öne çıkmaktadır.
Zika virüsünü kanda ve idrarda ortaya çıkaran çeşitli testler vardır.Virüse karşı oluşan Ig M antikorlarını ortaya çıkaran tahlil yöntemleri ve Zika virüsüne ait genetik materyalleri ortaya koyan güvenilir tahlil yöntemleri bulunmaktadır.

Zika Virüsü Tedavisi Nasıldır?

Hastalığa ait özel bir tedavi bulunmuyor.
Diğer virüs enfeksiyonlarında da olduğu gibi belirtilere göre semptomatik tedavi önerilmektedir.Yüksek ateş ve ağrılara karşı asetaminofen grubu ilaçlar, bol sıvı tüketilmesi, yatak istirahatı en sık kullanılan yöntemlerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?