Adet Döneminde Duş Almak ve Spor Yapmak Önemlidir

Yayın Tarihi : 2015/03/13 10:29 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/16 15:56 •

Adet döneminde duş almak kadınların sağlığı için çok önemlidir

Adet Döneminde Duş Almak ve Spor Yapmak Önemlidir

Adet döneminde duş almak kadınların sağlığı için çok önemlidir. Duş almak vücuttaki  ve genital bölgedeki kötü kokuyu giderir ve yorgunluğu üzerinizden atar.

Ancak duş alırken banyoda oturmak tehlikelidir ve bazı enfeksiyona yol açabilir. Buna ilave olarak adet döneminde çok ağır spor yapmamak şartıyla hafif sporların yapılması tavsiye edilir. Böylece bu dönemde meydana gelen ağrıları rahatlıkla atlatabilirsiniz.

Adet Döneminde Genital Bölge Temizliği ve Sağlığı

Kadınlarda genital bölge, dış dünya ile temas halinde olduğundan her zaman enfeksiyon riski altındadır. Ancak adet dönemlerinde bu risk, daha da artmaktadır. Çünkü adet döneminde vajina daima ıslak ve aktif kanama olduğundan tehditlere karşı savunmasızdır. Bu sebeple adet dönemlerinde vajina temizliği ekstra önem taşımaktadır. 

Adet dönemlerinde enfeksiyonlardan korunmak için;

Ped günde en az 3 defa değiştirilmeli,

İç çamaşırı günlük olarak değiştirilmeli ve pamuklu tercih edilmeli,

Hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarına sadece çamaşır ve mayo gibi kıyafetlerle asla oturulmamalı,

tuvaleti kullanımdan önce ve sonra mutlaka temizlemeli,

Her tuvaletten sonra bölge, su ile temizlenmeli ve kurulanmalı,

adet bitiminde mutlaka banyo yapılmalıdır.

Duş, Adet Ağrılarını Nasıl Azaltır?

Adet dönemlerinde ağrıların en büyük kaynağı, vücut kasılmalarıdır. Vücut kasıldığı için adet çıkışı da ağrılı ve sancılı olur. Kaslarınızı rahatlatıp gevşettiğinizde ise, adet ağrılarınızın azaldığını görürsünüz. Bunun için ılık duş almak, kas gevşetici özellikteki bitki çaylarını tüketmek, hafif tempoda yürüyüşler yapmak gibi durumlar; kasların gevşemesini, dolayısıyla adet sancısının baskılanmasını sağlarlar. 

Adet döneminde alınan duş, sıcağa yakın ılık olmalıdır. Çünkü soğuk su, vücutta kasların sıkılaşmasını ve damarların daralmasını sağlar. Halbuki adet akışının rahatlamaya ihiyacı vardır. Yani adetin rahatlaması için kaslar gevşek, damarlar da geniş olmalıdır. Bu sebeple sıcak suyun rahatlatıcı etkisinden yararlanılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?