Agorafobi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/02/28 00:29 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/08 11:45 •

Bir tür kaygı bozukluğu olan  agarofobi konusu ve belirtileri hakkında yazımızda bilgiler bulabilirsiniz.

Agorafobi Nedir?

Agarofobi Nedir?


Agorafobi bir tür kaygı bozukluğudur. Agorafobi, paniğe ve kapana kısılmışlık, çaresizlik veya utanma hissine neden olabilecek yerlerden veya durumlardan korkmayı ve bunlardan kaçınmayı içeren bir rahatsızlıktır. Kişi gerçek veya yaklaşan bir durumdan korkabilir. Örneğin toplu taşıma araçlarını kullanmaktan, açık veya kapalı alanlarda bulunmaktan, sıraya girmekten, kalabalıkta bulunmaktan korkabilir. Agorafobi oldukça yaygın bir hastalıktır.

Kaygının nedeni, kaygının bunaltıcı hale gelmesi durumunda kaçmanın veya yardım almanın kolay bir yolu olmadığı korkusudur. Kaybolma, düşme, ishal olma, tuvalete gidememe gibi korkulardan dolayı durumlardan kaçınabilirsiniz. Agorafobisi olan çoğu insan, bir veya daha fazla panik atak geçirdikten sonra bu durumu geliştirir ve bu da onların başka bir atak geçirme endişesine kapılmalarına neden olur. Daha sonra olayın tekrar yaşanabileceği yerlerden kaçınırlar.

Agorafobi genellikle halka açık herhangi bir yerde, özellikle de kalabalıkların toplandığı ve tanıdık olmayan yerlerde kendini güvende hissetmekte zorluk yaşamayla sonuçlanır. Hasta kişi, halka açık yerlere kendisiyle  birlikte gidecek bir aile üyesi veya arkadaş gibi bir refakatçiye ihtiyaç hissedebilir. Kimi zaman kKorku o kadar bunaltıcı olabilir ki kişi evinizden çıkmak istemeyebilir.

Agorafobi tedavisi zorlayıcı olabilir çünkü korkularınızla yüzleşmek anlamına gelir. Ancak uygun tedaviyle (genellikle bilişsel davranışçı terapi ve ilaçlar adı verilen bir terapi türü) agorafobi tuzağından kaçabilir ve daha keyifli bir hayat yaşanabilir.

Agarofobi Belirtileri

Tipik agorafobi belirtileri aşağıda beliritlmiştir.Kişi bu durumlardan hoşlanmaz.

Evden yalnız ayrılmak.
Kalabalık ya da sırada bekleyenler.
Sinema salonları, asansörler veya küçük mağazalar gibi kapalı alanlar.
Otoparklar, köprüler veya alışveriş merkezleri gibi açık alanlar.
Otobüs, uçak veya tren gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak.
Bu durumlar kaygıya neden olur çünkü paniğe kapılırsanız kaçamayacağınızdan veya yardım bulamayacağınızdan korkar.. Veya baş dönmesi, bayılma, düşme veya ishal gibi kişiyi engelleyen veya utandıran diğer belirtilerin ortaya çıkmasından korkabilir.

Panik Atak ve Agorafobİ 

Bazı kişilerde agorafobinin yanı sıra panik atak da vardır. Panik atak bir tür kaygı bozukluğudur. Panik atak, birkaç dakika içinde doruğa ulaşan ve çeşitli yoğun fiziksel semptomları tetikleyen, ani bir aşırı korku hissidir. Kişi tamamen kontrolünü kaybettiğini, kalp krizi geçirdiğini, hatta öldüğünü düşünebilir.

Panik atak belirtileri şunları içerebilir:

Hızlı kalp atış hızı.
Nefes almada zorluk veya boğulma hissi.
Göğüs ağrısı veya baskı.
Baş dönmesi veya baş dönmesi.
Titrek, uyuşuk veya karıncalanma hissi.
Çok fazla terlemek.
Ani kızarma veya titreme.
Mide rahatsızlığı veya ishal.
Kontrol kaybı hissi.
Ölme korkusu.

Agarofobide Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Agorafobi, sosyalleşme, çalışma, önemli etkinliklere katılma ve hatta ayak işlerini yürütmek gibi günlük yaşamın ayrıntılarını yönetme yeteneğinizi ciddi şekilde sınırlayabilir.Agorafobinin dünyanızı küçültmesine izin vermeyin. Agorafobi veya panik atak belirtileriniz varsa bir psikiyatri uzmanından destek alınmalıdır. Psikiyatri doktorlarınca tanı ve tedavisi yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?