AIDS Aşısı Var mı?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/03/07 11:48 •

AIDS tüm dünyayı saran potansiyel tehlikede bir hastalıktır.AIDS aşısı olup olmadığı da merak edilen bir konudur.

AIDS Aşısı Var mı?

AIDS tüm dünyayı saran potansiyel tehlikede bir hastalıktır. Özellikle dikkatsizce yaşanan cinsel hayat, insanları daha çok bu hastalığın pençesine almaktadır.

Dünya gündeminde olan AIDS aşısı üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Hayvanlar üzerinde uygulaması başlayan aşı; %50 başarıyı yakalamıştır. Dünya üzerinde pek çok gönüllünün katılacağı aşı denemeleri, yakın zamanda başlayacaktır. 

Aşı Nedir?

Aşı; zayıflatılmış veya etkisi azaltılmış yani öldürülmüş hastalık unsurunun (bakteri veya virüsün) insan vücuduna verilmesidir.

İnsan vücudunda bağışıklığı akyuvar hücreleri sağlar. Akyuvar hücreleri kan hücrelerinde vardır ancak sayısı azdır. Bir hastalık durumunda akyuvarlardaki antikor miktarı artar ve savaş başlar. Bu savaş bittikten yani hastalık unsuru ortadan kalktıktan sonra akyuvar sayısı yeniden azalır. Ancak bu sayı azaltılırken hafıza hücreleri devreye girer.

Hafıza hücreleri, hastalıkla savaşan antikor hücrelerinin, hastalığın yazılımını kaydeden hücrelerdir. Yani hastalık bir daha vücuda girecek olursa; bu hafıza hücreleri hastalık etkenini tanıyacak ve bu sefer çok daha hızlı şekilde saldırıya geçecek, böylece vücudun daha az zarar görmesini sağlayacaktır.

İşte aşı, bu sebeple yapılır. Hastalık etkeni vücuttaki antikorlara, dolayısıyla hafıza hücrelerine tanıtılır. Bu durumda hastalığa karşı savunma oluşturulur ve bu hastalığın gerçek etkeni ortaya çıktığında vücut hızlıca ve kolayca saldırı gerçekleştirebilir.

Aşı Neden Sağlıklı İnsana Yapılır?

Aşı hasta kişilere yapılmaz. Çünkü kişi zaten hasta iken bir hastalık etkeni ile savaşıyor demektir. Bu durumda vücuda yeni bir mikrop vermek doğru değildir. Bu sebeple aşı yapılacağı zaman özellikle kişinin üst solunum yolu ve ateşli hastalık halinde olmaması gerekir. Özellikle AIDS gibi ölümcül bir hastalığın aşısı yapılırken daha fazla dikkatli davranmak gerekir ki; kişi üzerinde istenmeyen etkiler ve tepkiler meydana gelmesin. Eğer gerek görülürse hatırlatma dozları da yine kişi sağlıklıyken yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
t************** :

Ulseratif kolit hastasıyım yaşım 31 . Panca testi yaptirdim ve negatif çıktı . Yardımcı olurmusunuz lutfen teşekkür ederim


Cevap:

Negatif çıkması olumlu.Ancak sadece bu test ile de hastalığınız hakkında fikir sahibi olunmaz.

Doktorunuz farklı tahliller de isteyebilir.

?