AİDS Tanısı Nasıl Koyulur?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 10:12 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/10 13:22 •

AİDS tanısı için yapılan tahliller günümüzde hemen her laboratuvarda yapılmaktadır.

AİDS Tanısı Nasıl Koyulur?

AİDS tanısı için yapılan tahliller günümüzde hemen her laboratuvarda yapılmaktadır.AİDS her ne kadar HIV virusunun yol açtığı enfeksiyonun son evresi olarak bilinse de, tanıda asıl gaye HIV virusunun kanda varlığının tespit edilebilmesidir.  
Önce ELİSA yöntemi ile Anti HIV testine bakılır.Bu test hem mikro hem de makro ELİSA yöntemi ile çalışılmaktadır.
Makro ELİSA yöntemi ile 1 saat içinde sonuç çıkarken,mikro ELİSA yöntemi ile de çoğunlukla aynı gün sonuç çıkmaktadır. Bu metodlarla şüpheli veya pozitif çıkan testler,Sağlık Bakanlığı kontrolündeki veya Sağlık Bakanlığına bağlı özel referans laboratuvarlarına doğrulama için gönderilmektedir.

Bu referans laboratuvarlarına örnek olarak Ankara'da bulunan Refik Saydam Hıfzısıha Enstitüsü Viroloji Laboratuvarı verilebilir.
 Bu merkezlerde western blot yöntemi ile yapılan doğrulama testleri ile kesin HIV(AİDS) tanısı koyulmaktadır.
Ayrıca çeşitli laboratuvarlarda kaset test veya hızlı test olarak da isimlendirilen tanı testleri vardır.Ancak bu testlerin güvenilirlikleri sınırlıdır.Tanıda kullanılmazlar.

AİDS(HIV Enfeksiyonu) ve Tanı Yöntemleri ile ilgili çok daha detaylı bilgi almak isterseniz lütfen tıklayınız...

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
m************ :

hocam merhabalar yaklaşık 3-4 gun once bir escort kadın ile korunarak ilişki yaşadım bunda bir sorun yok . Bunun haricinde sürtünme yolu ile bir yaklaşım daha oldu ve kadın orgazm oldu herhangi bir vürüs kapma ihtimalim varmıdır. Saygılarımla...


Cevap:

Kadının orgazm olup olmaması ile size virus bulaşması arasında ilişki yoktur..

a************** :

sayın hocam iki sorum olucak 1.ilişkiden 6 aydan fazla süre sonra yapılan elisa testi negatifse sorun yoktur değil mi? 2.elisa testini bazı yerlerde 45 günden sonra kesin diyor bazı yerlerde 3 ay bazı yerlerdede 6 ay ltfen tam olarak açıklık getirirmisiniz teşekkürler doktorum bilgilnedirmedi lütfen


Cevap:

6. ayda da negatif ise sorun yoktur..

e********* :

HIV p24+antıhıv testım pozıtıf cıktı çok endıselıyım p24 testının yalancı pozıtıf olma ıhtımalı var mı?

elıza testınden daha guvenlı olan bu testın yanılma olasılığı nedir....


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun umarız ki doğrulama testi negatif çıkar. ޞu aşamada doktorunuz mutlaka doğrulama testi isteyecektir.Genellikle western blot testi yapılmaktadır.Bu sonucu beklemelisiniz.

e********* :

Kısa sorum Olacak Prezervatif cinsel hastalıklara karsı % 100 korur mu ? Kondom kullanıldığı halde hıv geçme olasılığı var mı ?


Cevap:

Kondom son derece güvenilir bir yöntemdir cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı

m********* :

öncelikle cevabınız icın tesk edrm.ama ben sorunumu anlatamadım galiba. Benim sorum su:bi testte 0.02 digerinde 0.201 ckmas normal mı?testlerin referans degerleri ve tarihler asagıdaki yorumumda mevcut. Smddn tekrar tesk.


Cevap:

Senin anlamaya niyetin yoksa bizim de yapacak bir şeyimiz yok, normal sonuçların

m********* :

ben 15 ocakta elisa testi olmustum. Sonuc 0-1 referans degerleri aralgnda 0.02 ckt. Snra 29 ocakta supheli bi ılıskm oldu. Ilıskıden snrak 23. Gun elisa oldum.sonuc antı-hıv 0.201 negatif diyo.bide P>=1.10,N<0.9 yazıyo. Bılıyorum elisa icın 23.gun erken.bnım kafama takılan nıye brınd 0.02 iken digerind 0.201. Lutfen acklarmısınız.tsk.


Cevap:

Sonuç olarak her iki değer de negatif, aşağıda detaylı bilgiler bulunmakta

http://tahlil.com/hiv-ve-elisa-testleri-ile-ilgili-sorular

s****** :

HBsAg N-0.28 HIV Ag/Ab N-0.22 Anti HCV N-0.01 tahlili yorumlar mısınız sizce tekrar tahlil yaptırmam gerekiyor mu? şimdiden teşekkürler


Cevap:

Sonuçlar normal, doktorunuz gerek görmedikçe test yaptırmayın

?