Akciğerlerin Su Toplaması Nedenleri ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2015/06/25 08:51 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/24 15:16 •

Akciğerler solunum işlevinde en önemli organlardır

Akciğerlerin Su Toplaması Nedenleri ve Tedavisi

Akciğerler solunum işlevinde en önemli organlardır. Akciğerin çevresini iki kat zar sarar ve bu zar ciğeri dış etkilerden korur. Ağır soğuk algınlığı ve bronşit gibi bazı hastalıklar sonucunda bu zarlar arasında sıvı toplanır ve nefes alma işlevini güçleştirir. Bu durum akciğerlerin su toplaması olarak isimlendirilir ve kişi nefes darlığının yanında şiddetli ağrı hisseder. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Akciğerin Çalışma Sistemi

Akciğerler vücudun hava merkezidir. Dışarıdan alınan oksijen, akciğer içinde birikir. Burada dolaşımla gelen kanı bekler. Kalbin sağ kulakçığından çıkan kirli kan, temizlenmek üzere akciğere gönderilir. Burada kavuşum yaşayan kirli kan ve temiz hava yer değiştirir. Yani kanda birikmiş karbondioksit akciğere verilir. Akciğerde hali hazırda beklettiği oksijeni kana verir. Temizlenen kan, kalbin sol kulakçığına, oradan sol karıncığına verilmek suretiyle, aort damarından tüm vücuda dağıtılır. Böylece vücuda dağılan kan oksijen bakımından zengin, besin içeriği yüksek kan olmuş olur. 

Ancak bir akciğer görevini yeterince yapamıyorsa bu mekanizma aksar. Yani kişi yeterince kanı temizleyemediğinden vücut içinde istenilen değerlerde oksijen taşınamaz. Haliyle organların çalışmasında aksamalar meydana gelir. Akciğer hastalıklarının öksürükle seyretmesinin sebebi de budur. Yeterince oksijen alıp, içindeki karbondioksiti atamayan vücut farklı yollara başvurur. İçeriden derin hava boşaltımı olan öksürükle kuvvetli bir hava çıkarır ki bu karbondioksit gazıdır. 

Akciğerlerin Su Toplaması Tedavi Edilir mi?

Akciğerler, dışarıdan müdahaleye pek de açık olmayan bir organdır. Yani evde kendi kendinize yapmak istediğiniz tedaviler genel olarak cevap vermeyecektir. Akciğerler vücudun oksijen bankası olduğundan ve insan yaşamı için oksijen olmazsa olmaz olduğundan, akciğer hastalıklarında erken tedavi çok önemlidir. Bu sebeple evde tedavi yöntemleriyle vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalı ve gerek görüldüğü takdirde tıbbi müdahale alınmalıdır akciğer hastalıklarında.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?