Akraba Evliliklerinde Genetik Hastalıklar Neden Fazladır?

Yayın Tarihi : 2018/04/18 13:05 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/18 13:05 •
Genetik, çok geniş kapsamlıbir konudur
Akraba Evliliklerinde Genetik Hastalıklar Neden Fazladır?

Genetik, çok geniş kapsamlıbir konudur. İnsanların fiziksel görünümünü de kapsayıp, tüm hücrelerini,hastalıklarını hatta pek çok olaylara verdiği tepkileri dahi kontrol altındatutan bir mekanizmadır.

Bu sebeple gebeliklerin ilkaylarından itibaren genetik tetkikler ve izlemler çok dikkatli bir şekildetakip altında tutulur. Özellikle akraba evliliklerinde bu özen iki katınaçıkarılmaktadır.

Genlerde hastalıklar, çoğuzaman baskın değil, çekinik olarak taşınırlar. Bu şekliyle kişi vücudunda hastalığıtaşısa dahi, herhangi bir zarar vermez. Ancak bu genler baskın hale geldiğindeetkin hale gelebilir işte o zaman kişi taşıyıcı konumda değil, hasta konumundaolur.

Böyle düşünüldüğündehastalığın sadece annede ve ya sadece babada olmasının bir anlamı yoktur. Ancakikisinde de varsa, olacak olan çocukta hastalık baskın hale gelir ve çocukhastalıklı olarak dünyaya gelir. Bu sebeple aynı soydan gelen insanlarda, aynıgenetik hastalıklar bulunduğu için risk artmaktadır. Akraba evliliklerininüzerinde bu kadar çok durulmasının sebebi de budur.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?