Alacağınız Vitamini Doktorunuz Belirlesin

Yayın Tarihi : 2017/08/11 12:17 • Güncelleme Tarihi : 2023/02/28 10:58 •

Vitaminlerin hep eksikliğinde meydana gelen hastalıklardan bahsedilir. Halbuki vitaminlerin sadece eksikliği değil, fazlası da vücutta zararlı olabilir.

Alacağınız Vitamini Doktorunuz Belirlesin

Kış aylarının yaklaşması beraberinde hastalıkları da getirir. Bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan kişiler; hastalık kapmaya çok daha elverişlidirler.

Bazıları çözümü vitamin takviyesi almakta bulurlar. Teorik olarak bu yaklaşım doğrudur ancak; hangi vitaminin hangi dozda alınacağına dair bilgiyi mutlaka doktorunuzdan almalısınız. Bazı tahliller eşliğinde, ihtiyacınız olduğu kadar vitamin desteğinin sağlanmasıdır doğru olan.

Vitaminleri Tanıyor musunuz?

Vitaminler, vücutta yapıcı onarıcı olarak görev yapan monomerlerdir. Bunların çoğu insan vücudunda üretilemeyip, dışarıdan hazır olarak alınırlar. Sadece B ve K vitamini bunların dışında kalır. Ancak bunların da sadece vücutta üretilen kısmı yetmez ve dışarıdan da takviye edilmesi gereklidir.

Vitaminler yağda çözünen ve suda çözünenler olarak ikiye ayrılır. Bu demektir ki; özellikle yağda çözünenlerin aktifleşmesi için yağlı besinlerle birlikte tüketilmelidir.

Vitaminler çoğunlukla bitkilerden ve bazen de hayvansal ürünlerden alınır. Bu sebeple bitkisel beslenmek; zadece zayıf kalmak ve lifli beslenmek için değil de; vitamin almak için de son derece önemli bir meseledir.

Vitaminlerin hep eksikliğinde meydana gelen hastalıklardan bahsedilir. Halbuki vitaminlerin sadece eksikliği değil, fazlası da vücutta zararlı olabilir. Bu sebeple kullanacağınız vitaminlere, doktorunuz vücut değerlerinize bakarak belirlemelidir.

Yağda Çözünen ve Suda Çözünen Vitaminler

Yağda çözünen vitaminler; A, D, E, K vitaminleridir. Bu vitaminler özellikle bol çeşitli salatalarınızı zeytin yağı ile donatıp tükettiğinizde faydasını ortaya koyacaktır. Bu vitamin grubu, vücutta depolanabilir ve ihtiyaç olduğunda bu depolardan tüketebilirler.

Suda çözünen vitaminler; B ve C vitaminleridir. Bu vitamin grubu suda kolaylıkla çözünür ve vücut kullanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus; bu vitaminler suda çözündüğü için idrara da karışır ve fazlası depolanmak yerine idrarla atılır. Bu sebeple B ve C grubu vitaminleri günlük olarak tüketmek önemlidir.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?