Alanin transaminaz (ALT) Değeri Neden Yüksek Çıkar?

Yayın Tarihi : 2016/06/07 05:45 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/06 15:07 •

Karaciğer sağlık tarama testinde bakılan ve ALT olarak kısaltılan Alanin transaminaz değeri karaciğerin hasar görmesi halinde yüksek çıkmaktadır.

Alanin transaminaz (ALT) Değeri Neden Yüksek Çıkar?

Karaciğer sağlık tarama testinde bakılan ve ALT olarak kısaltılan Alanin transaminaz değeri karaciğerin hasar görmesi halinde yüksek çıkmaktadır.
Normal düzeyi 7 ile 55 U/L arasındadır.

Karaciğer Vücutta Ne Görev Yapar?

Karaciğer; vücudun temizlik ve dönüşüm mekanizmasıdır. Bu mekanizma sayesinde glikoz glikojene, glikojen de glikoza dönüşür. Yani yediğimiz besinlerin fazlası karaciğerde depolanır ve yine gerekli olduğunda buradan alınan glikojen glikoza çevrilerek vücudun enerji ihtiyacını karşılamak üzere kana verilir.

Ayrıca karaciğer, vücutta toplanan tüm kanın uğradığı bir merkezdir. Bu merkezde kanda bulunan zararlı atıklar seçilir, ayrılır ve burada bırakılarak yok edilir. Özellikle; alkol, ilaçların kalıntıları, besinlerin içindeki atıkları, paketli gıdaların zararlı etkileri gibi vücudun işine yaramayan, atıl haldeki materyaller karaciğerde zararsız hale getirilir ve buradan atık olarak uzaklaştırılır. Bu da vücudun temizliği için çok önemli bir fonksiyondur.

Karaciğer haddinden fazla atığa maruz kalır, haddinden fazla çalışır, ayrıca temizlenmesi için de çaba sarf edilmezse; öncelikle fonksiyonları bozulur, ardından karaciğer hastalıkları meydana gelmeye başlar.

Özellikle sık alkol tüketen insanlarda karaciğer hastalıkları sıklıkla görülür. Bunun sebebi, alkolun zehrini vücuttan atmak için karaciğerin çok fazla çalışıyor olması, aynı zamanda bu zehirden karaciğerin de yoğun olarak etkileniyor olmasından kaynaklıdır. Aynı alkol tüm vücudun işleyişini bozduğu gibi, karaciğer hücrelerine de zarar veriyor.

ALT değeri; karaciğerin ne kadar sağlıklı çalıştığını ortaya koyan testtir. Kişinin ten renginde solukluk, halsizlik, kansızlık gibi belirtiler veya bilinen bir karaciğer hastalığı olduğunda karaciğer fonksiyon testi olan ALT bakılır ve değerlendirilir.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır. 



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
d************ :

Üre:17,0 kreatinin 0,79 kolesterol 185 trigliserid 97 hdl kolesterol 44 ldl kolesterol 122 alt 72 ast 50 akne hapı zoretanin kullanıyordum ciğer enzimlerim yüksek çıkmıs sorun nedir


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

?