Alfa Fetoprotein Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/29 13:02 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/12 09:59 •

AFP yani Alfa fetoprotein testi bebekte gelişimin takibi veya bebeğin ikiz olup olmadığı yönünde yorum yapabilmek için uygulanan bir testtir.

Alfa Fetoprotein Testi Nedir?

AFP yani Alfa fetoprotein testi bebekte gelişimin takibi veya bebeğin ikiz olup olmadığı yönünde yorum yapabilmek için uygulanan bir testtir. AFP  değeri bebekten anne kanına geçer ve anneye yapılan kan testi ile AFP seviyesi ölçülür. 

Yüksek çıkması halinde bebeğin ikiz olabileceği, biraz büyük olacağı veya spina bifida gibi bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu sebeple pek çok hastalıkta ve tanıda olduğu gibi, AFP de de tek bir tahlile bakarak net bir teşhis doğru olmaz. Bu sebeple AFP değeri yüksek çıkan gebede öncelikle yapılması gereken şey; ultrason görüntüsüyle birlikte ilave testleri de istemektir. Ancak tüm testler ve muayene bulguları bir arada incelendiğinde net bir teşhis, veya gerekirse net bir tedavi ortaya konabilir. 

Gebelik özellikle hassasiyetin arttığı, uygulanacak tedavinin tek bir kişiyi değil, iki kişiyi ilgilendireceği bir dönemdir. Bu sebeple kesin bir tanı olmadan gebelikte hiç bir ekstra tedavi ve ilaç kullanılmamalı, ancak ihtiyaç dahilinde, doktor kontrolünde ve sadece zorunlu tedaviler uygulanmalıdır. 

Yine gebelik takibinde önemli unsurlardan biri, tek doktor takibidir. Sürekli doktor değiştirmek gebelikte doğru bir yöntem değildir. Bu durum hem anne adayında kafa karışıklığına sebep olurken, hem de doktorların aynı testleri defalarca yapmasına, sürecin uzamasına ve tedavinin aksamasına sebep olur. 

Bu sebeple gebelik haberi alındığı zamandan itibaren, doktor ve hastane belirlenmeli ve süreç boyunca buna sebat edilmelidir. Ancak bu şekilde doğru bir yol izlenmiş olur. Eğer doktorunuzun uzmanlığı dışında bir durum gerçekleşirse, doktorunuz zaten uygun yönlendirmeyi yapacak ve sizi vakit kaybetmeyeceğiniz şekilde tedavinizi yürütebileceğiniz alan veya doktora sevk edecektir. 

Gebelikte Telaş Doğru Bir Yaklaşım Değildir

Panik, genelde insanı hep kötüye sevk eder. Teknoloji ve görüntüleme yöntemleri ne kadar gelişmiş olursa olsun, anne vücudunda yeni oluşan bir bebek, soru işaretleriyle doludur. Doktorunuz iyi veya kötü, her ihtimali değerlendirmek zorundadır. Ancak bu her söylenenin gerçekleşeceği anlamına gelmez. Bunlar sadece ihtimal dahilindedir ve ancak bebek yeteri büyüklüğe ulaştığında öğrenilebilir. Bu sebeple gebelik boyunca doktorunuz kontrolündeki durumları zamana bırakmalı ve tedirgin olmamalısınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?