ALP (Alkalen fosfataz)

Yayın Tarihi : 2018/06/27 00:59 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/15 14:53 •
Karaciğer ve kemik hastalıklarının tanısında kullanılan bir biyokimya testidir.ALP testinin kullanımı ve normal değerlerini aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
ALP (Alkalen fosfataz)

ALP Testi Nedir?

ALP (alkalen fosfataz) testi kan örneğinden çalışılan bir tahlildir.Biyokimya laboratuvarlarında çalışılmaktadır.Karaciğer ve kemik hastalıklarının tanısında kullanılan bir  kan testidir.

ALP Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Karaciğer hastalıklarında ve safra kanalı tıkanıklıklarında kana fazla ALP salınımı olduğu için ALP değerlerinde yükselme görülmektedir.

Bilirubin, ast ve alt gibi testler de yüksek düzeylerdeyse, ALP genellikle karaciğerden kaynaklı bir bozukluk olduğunu işaret eder.

Kemik büyümesini etkileyen rahatsızlık durumlarında da ALP düzeyi artmaktadır. Bu doğrultuda kemik kanserleri ve Paget hastalığı, gibi kemiklerin genişleyip deforme olduğu bazı kemik hastalıklarında  istenen bir testtir.

Büyüme çağındaki çocuklarda kemik gelişmelerine bağlı ALP değerinde yükselme görülebilmektedir. Bu tamamaen normal bir durumdur.Anne ve babalar çocuklarındaki ALP yüksekliğinden endişe duymamalıdır.

Gebelik durumlarında ALP değeri yükselebilmektedir.

ALP Normal Değerleri (REFERANS değerler) Nedir?

ALP referans aralığı(normal değerleri):

Yetişkinlerde :  25-100 U/L arasındadır.
Çocuklarda:     350 U/L’nin altındadır

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?