ALT Yüksekliği Nedir? ALT Yüksekliği Nedenleri:

Yayın Tarihi : 2018/08/20 20:07 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/17 12:58 •
ALT temel olarak karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi veren bir biyokimya testidir. Diğer adı ise  SGPT(Serum Glutamik-Piruvik Transaminaz)'dır.
Bazı tahlillerde bu isim de kullanılmaktadır.Kan tahlilinde ALT yüksekliği ve ALT yüksekliği nedenleri hakkında aşağıdaki yazımızda merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.
ALT Yüksekliği Nedir? ALT Yüksekliği Nedenleri:

ALT Nedir?

ALT temel olarak karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi veren bir biyokimya testidir. Diğer adı ise SGPT(Serum Glutamik-Piruvik Transaminaz)'dır.
Bazı tahlillerde bu isim de kullanılmaktadır. Biyokimya laboratuvarlarında çalışılan bir testtir. Karaciğer fonksiyon testleri ve transaminazlar arasında yer bulmaktadır.
Temel olarak karaciğer fonksiyonlarındaki bozukluklarda (hepatit, sarılık gibi) kanda değeri yükselir.
ALT ayrıca bazı kas ve kalp hastalıklarında da tanıda yardımcıdır.Normalde karaciğer, kaslar, kalp ve böbrekte bulunur.Acak düşük düzeylerde olduğundan kanda yüksek değerlere çıkması beklenmez.

ALT Testi Normal Değerleri Nedir?

ALT normal değerleri 60  yaş öncesi ve sonrası olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirilmekte olupaşağıda verilmiştir.Normal değerler tetsin çalıştığı laboratuvar, kullanılan test kiti ve yönteme göre küçük de olsa farklılıklar gösterebilir.

 1-60 yaş 10-60 U/L
 61 yaş ve üstü 10-70 U/L

ALT Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

ALT yüksekliği aşağıda belirtilen nedenler ve hastalıklarda görülebilir. 

1.Çeşitli karaciğer hastalıkları,
2.Safra yollarındaki tıkanıklıklar,
3.Kas zedelenmeleri,
4.Musküler distrofi hastalığı
5.Konjetif kalp yetmezliği v
6.Karaciğere toksik olan ilaçların kullanımında da ALT yüksekliği olabilir.
7.Alkolizm
8.Ailesel karaciğer hastalıkları
9.Karaciğer üzerine zararlı ilaçların kullanılması.
10.Aşırı kilolu obez kişilerde
11.Karaciğer yağlanmasında
12.Şeker hastalarında

Doktorunuz ALT testinin yorumlanmasında testin normal değerlerini göz önüne alarak değerlendirmede bulunacaktır. ALT testi ve normal değerleri için aşağıda ilave bilgiler bulabilirsiniz.

ALT Testi Normal Değerlerini Öğrenmek İçin Tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
e********** :

Babam tahlil yaptırdı ve alt 79, ast 47, ggt 102 , ck-mb 31, vldl kolestrol 22.6 , tsh de 5.99 çıktı. Normal değerlerin üstünde. Bakıyorum ama anlayamıyorum açıklarmısınız? Bu arada babamın yaşı 45, şimdiden teşekkürler :)


Cevap:

Babanıza ait belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığı ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.

http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir

http://tahlil.com/ggt-nedir-ggt-yuksekligi-neden-gorulur

k********** :

merhaba hocam buğün anemi ve b 12 için test yaptırmıştım iğne ve ilaç tedavisi oldum demir yine düşük fakat alt seviyesi 9 çıkmış ne yapmam gerekiyor sorun olur mu


Cevap:

Tedavi öncesi ve sonrası sonuçlarınızı yazarsanız yardımcı olabiliriz..

t********* :

ast 12 alt 9 crp 8.687 vldl 32 ldl 128 hdlc 44 chol 204 trig 158 fe 90 ....28.3.2013 tarihi itibari ile kan degerlerim yazılmıştır. özellikle alt ve ast degerlerim düşük gözükmektedir. nedeni nedir acaba. kolestor icin devamlı lescol 80 mlgrm, yüksek tansiyon icin telvis 80 mlgrm.


Cevap:

İlaçlarınızı kullanmaya devam ediniz, CRP yüksekliği d eromatizmel bir durum veya enfeksiyondan kaynaklanmış olabilir.

?