Amilaz Testi Nedir ? Amilaz Hangi Organ Hastalıklarında Bakılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/27 20:30 •

Amilaz testi, sindirim, mide bağırsak sistemi hastalıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tanısına yardımcı görev üstlenen bir biyokimya kan tahlilidir.

Amilaz Testi Nedir ? Amilaz Hangi Organ Hastalıklarında Bakılmalıdır?

Amilaz Testi Nedir?

Amilaz testi, hayati bir organ olan pankreas fonksiyonları hakkında bilgi vermektedir. Bu nedenle pankreas hastalıklarının tanısında önemlidir.
Damardan alınan kan örneğinden yapılır. Biyokimya laboratuvarlarında analizi yapılmaktadır. Amilaz bir enzimdir ve diğer enzimler gibi aktivasyon enerjisini düşürerek daha az enerji ile daha fazla iş yapmayı ve vücut sistemlerini yürütmeyi hedefler.

Amilaz Hangi Organ Hastalıklarında Bakılmalıdır?

Amilaz testi çoğunlukla pankreas hastalıkları tanı ve ayırıcı tanısında çalışılmaktadır. Buna ilave olarak bağırsak ve safra kesesi hastalıkları, karın içi hastalıklar, karaciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği, çeşitli kanserler gibi çeşitli hastalıkların durumunda da istenenen tahlillerden biridir. Aşağıda amilaz tahlilinin istendiği  ve testin yüksek çıktığı durumlara dair detaylı bilgiler, Amilaz Testi Yüksekliği başlığında ifade edilmiştir.

Pek çok testte olduğu gibi amilaz testi de tek başına tanı koyucu değildir. Testin verildiği şartlar, hastanın fiziksel belirtileri ve muayenesi gibi unsurlar birlikte değerlendirilmelidir. Hatta eğer anormal derecede yüksek veya düşük çıkmışsa testler yenilenmeli yada daha üst seviye testler yapılmalıdır.

Amilaz Testi Normal Değerleri Nedir?

Amilaz testi normal değerleri yaşa göre değişebilmektedir. Testin normal değerleri çalışılan laboratuvar, kullanılan test kiti ve yönteme göre az da olsa küçük farklılıklar gösterebilir. Test sonucu normal değerleri cinsiyete göre farklılık göstermektedir.

Yaşamın ilk 1 ayı: 0-6 U/L
1 ay ile 6 ay arası: 1-18 U/L
6 ay-1 yaş arası: 6-44 U/L
1-3 yaş: 8-80 U/L
4-17 yaş: 20-110 U/L
18 yaş ve üsti: 25-100 U/L

Amilaz Testi Yüksekliği:

Amilaz testinin yüksek çıktığı hastalıkları genel hatlarıyla aşağıda belirtilmiştir. Bu hastalıkların şüphesinde tanıya yardımcı olarak doktorlar amilaz testini isteyebilir.

Pankreatit (pankreas iltihabı),
Pankreas kanseri,
Pankreas kistleri,
Over kanseri,
Akciğer kanseri,
Parotis bezi enfeksiyonları,
Bağırsak tıkanıklıkları,
Dış gebelik,
Beslenme bozuklukları,
Safra yolları hastalıkları,
Diaetik ketoasidoz,
Karın zarı iltihabı (peritonit),
Böbrek yetmezliği,
Karın travması,
Kafa travması,
Viral enfeksiyonlar,
Bazı ilaçların kullanımı;
Alkol kullanımı da serum amilaz düzeyini arttırmaktadır.

Amilaz Testi Düşüklüğü:

Amilaz düşüklüğü ise, pankreas yetmezliği, kistik fibrozis, ağır karaciğer hastalıkları ve pankreasın ameliyatla alınması sonrası görülür. Tek başına amilaz düşüklüğü bu hastalıklara tanı koydurmasa da tanıya yardımcı tahlillerden biridir.


 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?