Anne Karnındaki Bebek Şiddeti Öğrenebilir!

Yayın Tarihi : 2015/03/26 12:04 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/13 12:05 •

İnsanlar fıtrat yani yaratılış gereği, iyi olanı ve güzeli yapmaya yönelik olarak dünyaya gelir.

Anne Karnındaki Bebek Şiddeti Öğrenebilir!

Şiddet, öğrenilen bir davranıştır. Küçük yaşta şiddetle tanışan kişiler, ilerleyen yaşamlarında şiddetin kaynağı olabilirler. Anne karnındaki bebek dahi, dış çevresinde yaşanan şiddeti algılar ve bu şiddetin davranışları üzerinde etkisi vardır. Sözel, psikolojik veya fiziksel her şiddet türü dışlanması gereken bir insanlık suçudur. 

İnsan Fıtratı ve Şiddet

İnsanlar fıtrat yani yaratılış gereği, iyi olanı ve güzeli yapmaya yönelik olarak dünyaya gelir. İhtayaçlar hiyerarşisine de baktığımızda; insan önce yaşamak ardından kendini ait hissetmek ister. İşte sevmek, sevilmek, fiziksel olarak bu sevgiyi hissetmek adına sarılmak gibi unsurlar insanın doğasında yani yaratılışında vardır.

Ancak şiddet, kabalık, kalp kırmak gibi davranışlar insanlar için sonradan kazanılmış, öğrenilmiş hatta alışkanlık haline getirilmiş durumlardır. Bunun çok güzel bir örneği vardır ki sosyal mecralarda herkesin görmüş olması muhtemeldir. Eve kızgın ve sinirli gelen baba anneye, babaya güç yetiremeyen anne çocuğa, annesine karşı çıkamayan çocuk da oyuncaklarına saldırırken görüntülenir. İşte şiddetin çok güzel bir örneği.

Şiddet çocuk tarafından öğrenilir ancak kendisinden güçlü olana yani şiddet gördüğü insana bunu gösteremez. Dolaysıyla öğrenidiği bu hareketi; kendinden daha güçsüz birine uygular. Bunları uyguladığında; itibar, kazanç görürse de bunu yapmaya devam eder ve böylece şiddet, topluma yayılmış olur.

Aile, çocuğun ilk defa öğretim gördüğü alandır ve zihni boş olarak dünyaya gelip sadece öğrendikleriyle devam eden çocuk, elbette ailesinin yansıması bir çocuk olacaktır.

Başka şekilde anlatmak gerekirse; sadece anadolu yemekleri yiyen bir çocuk evinde hiç pişmediği hiç tadına bakmadığı için uzak doğu yemeklerini sevemez. Dolayısıyla evde pişen yemekler arasında kıyas yapma yetisine sahiptir. Şiddeti öğrenen, sevgi dilini konuşamayan bir çocuk da her zorda kaldığında şiddet dilini kullanacak ve normalini bu sanacaktır.

Anne Karnında Öğrenme

Yapılan araştırma; istenmeden dünyaya gelen, bunu hiçbir ebeveyni dile getirmediği için bilmeyen ancak dünyaya geldiğinde çok da sevgi gören çocukların dahi algılarında istenmedikleri düşüncesini hayatları boyunca taşıdıklarını göstermiştir. Kaldı ki gebelikte yaşanan her durumdan bebeklerin haberinin olmaması mümkün değildir. Bu sebeple gebelikte dahi duygular, düşünceler, fiziksel olgular çok önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?