Anti-Gliadin Antikorlarının Pozitif Çıktığı Durumlar Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/13 11:25 •

Gliadin ve gluten; buğday ürünlerinde bulunan protein çeşitidir.Kanda anti-gliadin antikorlarının testinin pozitif çıktığı çeşitli durumlar vardır.

Anti-Gliadin Antikorlarının Pozitif Çıktığı Durumlar Nelerdir?

Gliadin ve gluten; buğday ürünlerinde bulunan protein çeşitidir. Gliadin proteinleri ince bağırsaklarda lezyonlara sebep olur.

Bu antikorların pozitif olduğu durumlar; çölyak hastalığı, non tropikal sprue, dermatitis herpetiformis hastalıklarıdır.

İnce Bağırsak Nasıl Çalışır?

İnce bağırsak, sindirim sisteminin bir kanalıdır. Bu kan*l besinlerin hem sindirime hem de emilime uğradığı kısımdır. Karbonhidratların ve proteinlerin sindiriminin son kısmı, yağların sindiriminin ilk ve son kısmı burasıdır. Ayrıca bu besinlerin tamamının emilimini gerçekleştiren uzunluğu yetşkin bir insanda yaklaşık altı metreyi bulan kanaldır.

Emilim; tüketilen besinlerin faydalı kısımlarından maksimum yararlanma yani vücut onarım işlerinde kullanılım oranıdır. Dolayısıyla bu da ince bağırsaklara bağlı bir durumdur.

İnce bağırsak; midenin devamında gelir. Midede asitle karışan besinlere kimus adı verilir. Kimus asidik olarak ince bağırsağa inerse dokusuna zarar verebilir. Bu sebeple ince bağırsağın giriş kısmında bu karışım nört veya bazik hale getirilir. Yani sistemler düzgün işlediğinde, vücut zaten görevini bilir ve kendini bozmadan görevlerini yerine getirir.

Ancak biz vücuda ihtiyacı olmayan, zarar veren besinleri verirsek işte o zaman sistem sekteye uğrar ve bozulmaya başlar.

Bağırsak Yapısı Nasıl Bozulur?

İnsanlar sistem olarak yaratıldığında; kendine yarayacak besinleri sindirmekte yeterlidir. Ancak bazen anne karnı travmaları, bazen genetik hastalıklar, bazen de beslenme bozuklukları veya çevresel sebeplerle bağırsak yapısı bozuluyor.

Bu bozuklukların sonucunda da bazı besinlerin emiliminde problem yaşanıyor. Gliadin ve glutenin sindirilememe sebepleri de bunlardır. Bu hastaları çoğunlukla çölyak teşhisi konuyor. Bu hastalar, bu besinleri tükettiklerinde sadece emilimi engellenmiş olmuyor aynı zamanda karın ağrısı, kabızlık gibi de şikayetler hissediyorlar. İşte bu sebeplerle hastalar bu besinleri hiç tüketmemelidirler. Özellikle çocuklarda bunun önüne geçmek oldukça zordur. Piyasadaki çoğu ürün bu materyallerden üretildiği için glutensiz ve gliadinsiz besin bulmak çok zordur. Ancak bu hastalığın artık biliniyor olması ve hasta yakınlarının durumu önemsemesi sayesinde artık bu hastalara göre de ürünler piyasaya sunulmakta ve tüketim ürünleri çok daha kolay bulunmaktadır.

Bu hastalar çoğunlukla uzun dönem diyet ve ilaç uygulamasından sonra normal hayatlarına devam edebilirler.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?