Anti SCL 70 Testi Nedir? Anti SCL 70 Pozitifliği Ne Zaman Olur?

Yayın Tarihi : 2017/03/06 00:10 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/18 11:42 •

SCL 70 testi, bağ dokusu hastalıkları ve skleroderma tanısında kullanılan bir oto antikor testidir. Damardan alınan kan örneği ile yapılan bir tahlildir. Bu yazımızda SCL 70 testi ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Anti SCL 70 Testi Nedir? Anti SCL 70 Pozitifliği Ne Zaman Olur?

Anti SCL 70 Testi Nedir?

Anti SCL 70 testi, bağ dokusu hastalıkları ve skleroderma tanısında kullanılan bir oto antikor testidir. ANA (Antinükleer antikor testinin) pozitif olduğu skleroderma ve diğer bağ dokusu hastalıklarının belirti ve semptomları olan hastaların değerlendirilmesi amacıyla doktorlarca tercih edilen bir kan tahlilidir. Ancak Scl 70 antikorlarının test edilmesi, kanıtlanabilir antinükleer antikorları olmayan (ANA testi pozitif olmayan)  hastalarda ise klinik olarak anlamlı değildir.
Bu nedenle, ANA testi pozitif olup bu hastalılardan şüphelenilen kişilerin değerlendirilmesinde uygulanmaktadır.
Scl 70 (topoizomeraz 1) bir nükleer ve nükleolar enzimdir. Pozitif antinükleer antikorları olmayan hastalarda Scl 70 antikorları için test yapılması yararlı değildi
Bu test damardan alınan kanın özel cihazlarda uygun serolojik test yöntemleriyle analiz edilmesi sonrasında çalışılır.

Anti SCL 70 Pozitifliği

 Scl 70 antikorlarının pozitifliğinin yani Anti SCL 70 pozitifliğiinin,  skleroderma için spesifik olduğu kabul edilir.  SCL 70 antikorları, skleroderma hastalığı için spesifik olup bağ dokusu hastalıklarında da % 60 oranında pozitif bulunur.
Scl 70 antikorlarının varlığı,  yaygın seri tutulumu ve interstisyel pulmoner fibrozisi olan hastalarda daha sık görülür. Pozitiflik, Bu hastalarda hastalığın prognozunun kötü olduğuna dair bir bulgu olarak değerlendirilir.
Mikrobiyoloji laboratuvarlarında uygulanan bir kan tahlilidir.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
k******** :

İyi günler
Benim anti scl 70 bundan 2 hafta önce 2+ pozitif ,ANA pozitif çıktı, bu ne demektir ?emin olmak için cerrahpaşa da yaptırdılar tahlili ANA pozitif, anti-scl 70 negatif çıkıyo , bu Ne demek oluyo ? Nasıl 2+ pozitifden negatif e dönüşebiliyo


Cevap:

Tahlillerin yapıldığı yöntemler farklı olabilir.
Ancak her iki testte de ANA pozitifliği otoimmün bir hastalığınız olabileceğini düşündürüyor.

IFA yöntemiyle yapılan testler çok daha duyarlıdır.

?