Antibiyotik Direnci Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/06/28 13:06 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 08:20 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Antibiyotik; laboratuvar ortamında üretilen, pen*silin, teramisin, streptomisin maddelerinin adıdır. Doğada bitkisel ve hayvansal organizmalar tarafından üretilir. Özellikle küf mantarlarında fazlaca bulunur bu maddeler.

Antibiyotik Direnci Nedir?

Antibiyotik; laboratuvar ortamında üretilen, pen*silin, teramisin, streptomisin maddelerinin adıdır. Doğada bitkisel ve hayvansal organizmalar tarafından üretilir. Özellikle küf mantarlarında fazlaca bulunur bu maddeler.

Antibiyotiğin etki alanı vücutta bulunan zararlı organizmalardır. Bu sebeple laboratuvar ortamında ilaç olarak üretilir ve doktorlar tarafından uygun hastalıklarda, uygun doz ve türde antibiyotikler verilir.

Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Antibiyotikler verilirken eczacının en dikkatle belirttiği husus, belli saat aralıklarında alınmasıdır. Bazı antibiyotikler 24 saatte bir, bazıları 12 saatte bir ve bazıları da 8 saatte bir alınır. Peki bu saat aralıkları neyi ifade eder.

Antibiyotik, mikrobu aniden öldürmez. Antibiyotiği gören vücuttaki zararlı mikroorganizma yani mikrop; öncelikle antibiyotiğe karşı bir direnç oluşturur. İşte bu saat aralıkları, bu mikropların kabuğuna çekilme vaktidir. Antibiyotik vücuda girdiğinde mikrop kendine bir kılıf oluşturarak saklanır. Bu etki kaybolduğunda ise yeniden meydana çıkar. Ancak antibiyotik vaktinde alınırsa, mikrop kabuğundan çıkamaz ve belli ve düzenli bir kullanım sonrasında artık mikrop dayanamaz ve ölür. Antibiyotik kutusu bitene kadar kullanımı bu sebeple önerilir.

Antibiyotik Kullanımı Yarım Bırakılırsa Ne Olur?

Antibiyotik kullanımında en sık yapılan yanlış; hastanın iyileştim diye ilacı kendiliğinden bırakmasıdır. Yukarıda bahsedildiği gibi, mikrop öncelikle antibiyotikten saklanır. Bu sırada mikrop vücuda zarar veremediğinden, kişi kendini iyileşti zanneder. Ancak antibiyotiği kestiğinde, mikrop henüz canlı olduğundan kabından çıkar ve vücuda zarar vermeye devam eder.

Daha da kötüsü, artık o antibiyotiği tanımış ve direnç oluşturmuş olur.

Antibiyotik Direnci Nedir?

Antibiyotik direnci; vücudun antibiyotiğin içeriğinde olan bazı maddelere karşı tepki vermemesidir. Yani kişi aslında hastalığına iyi gelecek antibiyotiği kullansa dahi, vücut tepki vermediği için iyileşme sağlanmayacaktır.

Antibiyotik direnci bazen doğuştan olabilir. Ancak çoğu zaman, yukarıda da bahsedildiği gibi, antibiyotik saatine ve dozuna riayet etmemekten kaynaklanır.

Antibiyotik Direnci Nasıl Anlaşılır?

Antibiyotik direnci, küçük bir kan testiyle anlaşılabilir. Bu yolla; vücudun hangi içerikteki maddelere tepki vermeyeceği tespit edilir ve gereksiz antibiyotik kullanımı da engellenmiş olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?