Antibiyotik Direncine Son

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/10/26 02:04 •

MRSA; antibiyotiğe karşı direnç gösteren önemli bakterilerden bir tanesidir

Antibiyotik Direncine Son

MRSA; antibiyotiğe karşı direnç gösteren önemli bakterilerden bir tanesidir. Yapılan çalışmada da bu bakteri hedef alınmıştır. Direnci sağlayan enzimlerin etkinliği azaltılmaya çalışılmıştır.

MRSA; kanda, akciğerde, kemiklerde enfeksiyon riski taşır. Hatta bazen ölümlere dahi yol açabilir.

MRSA ya karşı direnç gösterecek olan ilacın klinik deneyleri devam etmektedir.

Bu yöntemde başarı sağlandığı takdirde, birçok hastalık çözülebilecektir.

Antibiyotik Direnci Nedir?

Antibiyotik; hastalık yapan bakterilere karşı yapılan bir savaştır. Ancak bu savaş iki taraflıdır. Yani siz antibiyotiği doğru kullanırsanız kazanırsınız, yanlış kullanırsanız bakteri kazanır ve savaş büyür. 

Bakteriler, prokaryot olarak adlandırılan en basit canlılardır. Ancak onlarda bile sistem öyle mükemmel işler ki, en gelişmiş yapıya sahip insanları dahi mest eder. Bakterilerin bazıları insanlar için faydalı iken (bağırsakta yaşayan B ve K vitamininin sindirilmesini sağlayan probiyotikler gibi), bazıları da patojen yani hastalık yapıcı etkendir. Bazı bakteriler, kapsül adı verilen yapıya sahip olduklarından, çok daha dirençlidir. Antibiyotik her kullanıldığında bu kapsülün içerisine saklanarak adeta ölü taklidi yapar. Yani ölmez ancak bir süre saklandığı için etkisini gösteremez. Dolayısıyla kişi iyileştim hissine kapılır. Bu durumda günü bitmediği halde antibiyotiği bırakırsa, bakteri kapsülünden çıkar ve vücuda saldırmaya devam eder. Hatta artık kullanılan antibiyotiği tanıdığı için ona direnç oluşturur ve bir daha kullanımda ondan etkilenmez ve daha yüksek dozlarda antibiyotik kullanma ihtiyacı hissedersiniz. İşte bu durumda savaşı bakteri kazanmış olur. 

Kısaca antibiyotik direnci; o antibiyotiğe vücudun tepki vermemesi ve bakterinin savaşı yenmesi demektir. 

Bakteri Nasıl Direnç Geliştirir?

Canlı vücudunda işlerin çok hızlı ve sistematik yürümesinin sebebi, enzimlerdir. Bakterilerde de durum böyledir. Onların da güçlü olmalarının sebebi, içeriğindeki enzimlerdir. Enzimin potansiyeli, bakterinin direncini ortaya koyar. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?