ARB Testi ve ARB Görülmedi Ne Demektir?

Yayın Tarihi : 2016/05/18 04:48 • Güncelleme Tarihi : 2022/11/05 10:08 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

ARB ( Aside dirençli basiller) aranması tahlili mikrobiyolojik bir analizdir. Mikrobiyoloji laboratuvarlarında tüberküloz şüphesi olan hastalara özel boyalar kullanılarak yapılan mikroskopik bir testtir.Mikroskopi sonrası ARB görülmesi tüberküloz hastalığı yönünden bilgi verir.ARB görülmedi şeklinde bir rapor ise bir hastalığı düşündürmez.ARB testi ve test sonucu ARB görülüp görülmediği konusunda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

ARB Testi ve ARB Görülmedi Ne Demektir?

ARB Testi Nedir?

ARB, aside dirençli basiller tkelimelerinin kısaltmasından olşur. ARB aranması tahlili diğer adıyla da ARB testi mikrobiyolojik bir analizdir.Genelde idrar ve balgamda veya şüphelenilen vücut salgısı veya sıvısında  mikobakteriyel enfeksiyon tanısının koyulmasında çalışılır.

En sık kullanım alanı halk arasında verem tıbbi olarak da  tüberküloz (Tbc) tanısı koymak ve eğer uygulanıyorsa tedavinin etkinliğini araştırmaktır.Bir mikobakteri olan ve tüberküloz diğer adıyla da verem hastalığına sebep olan Mikobakteri tüberküloz (Mycobacterium tuberculosis) bakterisini mikroskopik olarak saptama esasına dayanır.
ARB testinde örnek ARB (aside dirençli bakteri) boyama yöntemi ile boyanır. 

Boyama sonrası mikroskopik incelemede tüberküloz etkeni olan mikobakteriler mavi zemin üzerinde pembe, kırmızımsı ve/veya mora yakın renkte görülür.Bu özelliğiyle aside dirençli olmayan diğer bakteriler mavi renkte görülürken mavi renkteki  diğer bakterilerden kolaylıkla ayrılır.

ARB testi verem şüphelenilen hastalardan alınan örneklerden yapılır.En sık idrar ve balgam örnekleri incelenir.

Aşağıdaki resimde pembe renkli ve ARB boyanmış bakterileri görebilirsiniz.

pembe renkli ve ARB boyanmış bakterileri

ARB Görüldü Ne Demektir?

ARB testi sonrası ARB bakterilerin görülmesi durumunda ( yukarıdaki resimde görüldüğü üzere) hastada tüberküloz diğer adıyla verem hastalığı olduğu yönünde bilgi sahibi olunmaktadır.

ARB Görülmedi Ne Demektir?

Yapılan boya ve tespit işlemleri sonrası mikroskop ile yapılan inceleme sonrası ARB görülmemesi şüpheli bir mikroorganizma olmadığını gösterir. Kişide verem (tüberküloz)  hastalığı yönünden bir bulgu olmadığını ifade eder bu sonuç.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?