Arı Sokmasında Ne Yapılır?

Yayın Tarihi : 2019/07/25 12:24 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/11 13:32 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Yaz ayları arıların aktif olarak bal yapma zamanlarıdır. Haliyle parklarda, bahçelerde, sokaklarda arı ile karşılaşma olasılığınız daha yüksektir. Bu durumda arı sokmalarındaki hızlı artış da göz ardı edilemez.Arı sokmasında yapılacaklar ve ilkyardım konusunda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Arı Sokmasında Ne Yapılır?

Yaz ayları arıların aktif olarak bal yapma zamanlarıdır. Haliyle parklarda, bahçelerde, sokaklarda arı ile karşılaşma olasılığınız daha yüksektir. Bu durumda arı sokmalarındaki hızlı artış da göz ardı edilemez.

Arılar; tozlaşmayı sağlayan, aynı zamanda çiçek çiçek gezerek çeşitli aromalarda ballar yapmak için özelleşmiş, çok değerli hayvandır. Tercih ettikleri çiçeklerin ortak özellikleri; güzel renkli, güzel kokulu olmalarıdır. Arıların algıları renk ve kokuda oldukça hassastır. Balları birbirinden farklı kılan da, balı yapan arının tercihlerinden kaynaklanır.

Arılar Neden İnsanları Sokar?

Arılar renk ve koku algısında oldukça iyilerdir. Yazın açık ve renkli giyinmek ise, insanoğlunun vazgeçilmez zevklerindendir. Özellikle arıların bol bulunduğu doğa ortamlarında, renkli giyinen kişiler arıların dikkatini çeker. Tamamen iç güdüsel hareket eden arılar, bu renkleri algılar ve bu kişilerin üzerine gider. İnsan kendini savunmak için ani hareketler yaptığında ise, arı bunu bir tehdit olarak algılar ve saldırıya geçer.

Arı Sokması Kişiye Nasıl Zarar Verir?

Arı sokması, arının vücudunda bulunan iğneyi, kişiye saplamasıdır. Yani iğne, soktuğu yerde kalır. Bu iğnenin girdiği yer; kızarır, şişer. Bu olası en iyi hikayedir.

Arı alerjisi olan kişilerde ise, ölüme kadar uzanabilen sonuçlar görülmektedir. Arı alerjisinde; sadece arının soktuğu yer değil, vücudun tamamında şişlikler ve kızarıklıklar meydana gelir. Zaman ilerledikçe nefes almada zorlanma ve boğulmalar meydana gelir. Bunun sebebi alerjinden dolayı nefes borusunun şişmesi ve dolaşımı bozmasıdır. Buna anafilaksi denir. Nadir görülür ancak öngörülü olmak mümkün değildir.

Arı Sokmasında İlkyardım Nasıldır? 

Arı sokmasında ilk yapılması gereken aranın soktuğu bölgeye soğuk uygulamaktır. Arı eğer ağzı içini veya dili sokyuysa ilgili bölgeye buz tatbik edilmesi önemlidir.Daha sonraki hedef ise  arının iğnesini çıkarmaktır. İğnenin içerde kalması kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Zaten iğne içerde olduğu sürece acı vermeye devam edecektir. İğne çıkarıldıktan sonra bölge sabunlu, soğuk su ile iyice yıkanmalıdır ve ardından buz kompleksi uygulanmalıdır. Bu sayede şişme ve kızarıklık önlenir.

Eğer kişide arı alerjisi belirtileri görülürse hemen sağlık ekiplerine haber verilmeli veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Burada adrenalin adı verilen, dolaşımı hızlandıran ilaç enjeksiyonu yapılır ve anafilaksi engellenir. Bu kişilere sonrasında aşı uygulaması yapılarak tekrar bu durumla karşılaşması engellenir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?