Arkadan İlişkiye Girmenin Zararları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/01/31 03:57 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/16 05:10 •

Arkadan ilişki, özellikle bekaretini kaybetmekten korkan bakire kadınların ve evlilik öncesi genç çiftlerin tercih ettiği bir ilişki türüdür. Kimi çiftler de fantezi amaçlı veya cinsel hayatlarını renklendirmek amacıyla arkadan ilişkiyi tercih eder. Arkadan ilişki doğal olmayan ve önerilmeyen sakıncalı bir ilişki türüdür. Arkadan ilişkinin zararlarına detaylı şekilde bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Arkadan İlişkiye Girmenin Zararları Nelerdir?

Arkadan İlişki Nedir?

Arkadan ilişki, cinsel ilişki sürecinde pen*sin vajinaya değil de anüse (makata) ve an*l kanala sokulmasıdır. pen*s an*l kanala girdikten sonra ilişki sonrasında da anüs içine boşalma olmaktadır.
Makat sinir, damar ve sert kas tabakalarını içeren bir yapıdır. Bu kaslar normalde kasılmış halde bulunur. 6-7 santimetreye kadar genişleyebilir ve zorlamalar sonucunda zarar görebilir. Özellikle bakireliğin korunması için gençler ve fantezi amaçlı olarak yetiştarafından tercih edilen arkadan ilişkiler kadın için çok ağrılı ve acılı olabilir.
Eşcinsel erkekler de an*l ilişki yaşadıklarından, arkadan ilişkinin sağlıklarına zararları yönünden risk altındadır.

Arkadan İlişkiye Girmenin Zararları:

an*l kan*l ve anüs oldukça hassas bir bölgedir. an*l kanalın dar olması nedeniyle özellikle erkeğin cinsel organının büyük ve kalın olması sebebiyle ve anüse sabırsızca girme denemeleri sonrası bir takım zorlanmalar ve an*l ilişki sırasında yırtılma veya kanamalar gerçekleşebilir. Ciddi yırtılmalarda tedavi ancak ameliyat ile olabilir. Kadın açısından bu yırtılmalar oldukça acılı ve ağrılı olur. an*l fissür veya an*l fistül gibi cerrahi tedaviyle sonlanabilen anüs hastalıkları ortaya çıkabilir.

Kadında hemoroid hastalığı var ise bu ilişki ile hemoroid sorunu daha da ilerler.

Arkadan ilişkilerin çoğunda prezervatif kullanılmaz.Prezervatif kullanılmadığı için cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha fazla görülür. Bu yüzdenözellikle bu ilişki türünü tercih eden eşcinsel erkek bireyler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV enfeksiyonu, AIDS gibi) yönünden yüksek risk altında bir gruptur.

Makat bölgesinin amacı vücuttan dışarıya boşaltım yoluyla atık maddelerin dışkı şeklinde atılmasıdır. Dışkının içerdiği bakterilerin erkeğin cinsel organından girmesi ve taşınması sonucunda erkeğin cinsel organında bazı enfeksiyonlar olabilir.Özellikle prezervatif kullanmadan bu ilişkiyi yaşayan erkekler üriner sistem enfeksiyonu ve üretrit gibi enfeksiyonlar yönünden de tehdit altındadır.

Halk arasında genital siğil olarak bilinen HPV (Human Papiiloma Virüsü) enfeksiyonu yönünden de an*l ilişkiyi tercih eden çiftler risk altındadır.Kadınların anüsünd eve an*l kanalında siğiller oluşabilir.Aynı zamanda an*l kanalında ve anüsünde HPV enfeksiyonu olan, siğilleri olan kadın ve/veya erkeklerle an*l ilişkiye giren erkeklerde de genital organlarında ve pubis bölgelerinde HPV enfeksiyonuna bağlı olarak genital siğiller görülebilir.Bu siğiller bulaştırıcılık yönünden çok risklidir. Hastalığa yakalananlar partnerlerine de hastalığı ve dolayısıyla siğilleri bulaştırabilmektedir.

Üst üste arkadan ilişkiye girilmesi durumunda makat bölgesindeki güçlü kaslar gevşeyerek yapısı bozulabilir. Böylece kaslar eski görevini yerine getiremeyeceğinden gaz ve dışkı tutamama, kaçırma gibi problemler görülebilir. Kabızlık veya basur problemi yaşayan bireylerde arkadan ilişkiye girmek hastalığı ilerletebilir.

Arkadan ilişkiler makat bölgesinin yapısını bozabilir, ciddi kanama ve kas yırtılmalarına sebep olabilir, kanamalar ve vücut sıvılarının bulaşması sonucu ciddi cinsel yolla bulaşan hastalıklara (AIDS gibi) yol açabilir. Ayrıca istemeden, zorla arkadan ilişkiye giren kadınlarda ciddi psikolojik problemler ve psikososyal travmalar görülmektedir.

an*l kanala girmek vajinaya girmekten çok daha zor olduğundan bu ilişki sırasında erkeğin cinsel organı kazara bakire kadının vajinasına girip kızlık zarının yırtılmasına sebep olabilir.

Genç kızlara ve kadınlara tavsiyemiz sağlık açısından bu tür doğal olmayan arkadan ilişkiye girmemeleridir. Bekaretini kaybetme korkusundan dolayı kimse arkadan ilişkiye girmek zorunda değildir ve bu konuda zorlanmayı da kabul etmemelidir. 
Eşcinsel bireyler de özellikle başta AIDS ve HIV enfeksiyonu olmak üzere enfeksiyon riski yönünden mutlak suretle prezervatif kullanarak ilişkiye girmelidir.

Arkadan İlişki ve Hamilelik:

an*l ilişki ile hamile kalınıp kalınmayacağı ve hamilelik riski de son derece merak edilen bir konudur.
Aşağıda bu konuyla ilgili yazılarımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Arkadan İlişkide Hamile Kalınır mı?

Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
F************** :

İyi akşamlar hocam bi sorumuz olacaktı nişanlım la ilişkiye girdik arkadan içine boşaldı hamile kalma riski var mı hemen dönüş yapabilirmisiniz hocam. Tşk ederiz. Hayırlı günler


Cevap:

Arkadan ilişki, ters ilişki gibi   normal olmayan ilişkilerde hamilelik şansı mümkün değildir.
Hamilelik için çok düşük de olsa sadece bir olasılık bulunmaktadır.
Boşalma sonrası menininanüsten çıkıp vajinaya sızması ve bulaşmasıdır.Bu durumda vajinaya giren sperm hücreleri gebeliğe sebep olabilir.
Bu da oldukça zayıf bir olasılıktır.Ancak tamamen de imkansız değildir.Bu tür bir ihtimal söz konusu ise beklenen adet tarihinde en az 7 günlük bir gecikme olduğunda gebelik testi yapılabilir.
Arkadan ilişkinin bir diğer riskli yanı ise, an*l ilişki hedeflenmesine rağmen yanlışlıkla vajinaya giriş ihtimalidir.
Bu durumda da kaçınılmaz olarak gebelik riski de olacaktır.

Konuya dair ve hamilelik olasılıkları ile ilgili aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilir ve konuya dair benzer sorulara uzmanlarımızca verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.
 

 

?