Arpacık Nedir? Çıkmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yayın Tarihi : 2017/05/12 20:10 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/20 22:32 •

Göz kapağı ve kirpik diplerinde ağrı, rahatsızlık ve batma hissi oluşturan bir rahatsızlıktır.

Arpacık Nedir? Çıkmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Göz kapağı ve kirpik diplerinde ağrı, rahatsızlık ve batma hissi oluşturan bir rahatsızlıktır.Kırmızı şişlik şeklinde kendini gösterir.Bu duruma enfeksiyon kaynaklı irin dolu şişlikler de diyebiliriz.Tıbbi olarak  'hordeolum' olarak isimlendirilir.

Genellikle önemli bir duruma sebep olmaz ve sıcak pansumanla veya daha ileri durumlarda antibiyotiklerle birkaç gün içinde iyileşmeye başlar.Bazı durumlarda bu şişlik geçmez ve kiste dönüşebilir.Bu duruma 'şalazyon' denmektedir.Bu kitle ciddi sağlık sorunları yaratmasa da cerrahi yöntemle alınabilmektedir.
-Yatarken makyajın temizlenmemesi enfeksiyona sebep olduğundan arpacık oluşumuna sebep olabilmektedir.-Bağışıklık sisteminin  güçlü tutulması vitamin eksikliklerinin giderilmesi önemlidir.
- Yağlı ciltlerde yağ bezlerinin tıkanması sonucu oluşan enfeksiyon kaynaklı  arpacık oluşumu da görülebilmektedir.-Göz temizliği önemlidir.Kirli ellerle göze dokunulmamalıdır.Arpacığın bakteri kaynaklı oluştuğu unutulmamalıdır.-Fiziksel yatkınlıkta arpacığa sebep olabilmektedir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?