ASO Nedir? ASO Yüksekliği Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2018/07/19 00:28 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/18 14:09 •

Streptokok adlı bakterinin yol açtığı  enfek­siyonunun ardından Anti Streptolizin O  enzimi üre­timi meydana gelir. Bu reaksiyon da kanda ASO değerlerinde yüksekliğe yol açar. ASO yüksekliği kanda ASO testi değerlerinin referans aralıkların üstünde olmasıdır.

ASO Nedir? ASO Yüksekliği Neden Olur?

ASO Testi Nedir?

Gram pozitif bir bakteri olan Streptokokun insan vücudunda yol açtığı  enfek­siyonunun ardından kanda Anti Streptolizin O enzimi üre­timi meydana gelir.
Anti Streptolizin O kısaca ASO olarak adlandırılır. Hastalığın başlangıcından 2 ile 5 hafta sonra, yani klinik belirtiler kayboldu­ğunda, ASO üretimi  en yüksek düzeye ulaşır. Bu ne­denle antistreptolizin-0 titresi, boğaz il­tihabının akut evresinde değil, iyileşme döneminde yapılmalıdır.
Streptokok bakterisi insan vücudunda bademciklerde ve yutakta enfeksiyon yapar.Boğaz ağrısı, ateş, bademciklarde dolgunluk hissi, yutmada güçlük gibi şikayetlere sebep olabilir.Özellikle çocuklarda kış ve bahar aylarında halk arasında Beta adı verilen boğaz enfeksiyonundan sorumludur. Bu test özel bir hazırlık gerektirmez. Damardan alınan kandan yapılan bir testtir. Aç olmaya gerek yoktur kan verme aşamasında.

Doktorlar Kanda ASO Testini Neden İster?

Streptokok bakterisine bağlı gelişen boğaz enfeksiyonu sonrası insan vücudunda başla bölgelerde de hastalık ve enfeksiyon gelişebilir. Bunlardan en önemlileri ise enfeksiyonun kalbi tutmasına bağlı gelişen endokardit ve böbreği tutmasına bağlı gelişen glomerülonefrittir.Bu tür enfeksiyondan veya bu enfeksiyonlara eşlik eden belirtilerden şüphelendiklerinde bu testi isterler.

ASO Testi Amacı Nedir?

ASO testinin yapılmasının temel amacı ise kanda önceden geçirilmiş Streptokok enfeksiyonu varlığını araştırmaktır.
Kanda yüksek oranda ve sürekli antistreptolizin-0 bulunması streptokokların yol açtığı ve  uzun süredir yerleşmiş olan bir enfeksiyonu  gösterir. 

ASO Testi Normal Değeri Nedir?

Kabul edilebilir antistreptolizin-O titrasyonu 200 ünitenin altındadır. Yani 200 ve altı değerler normal olarak kabul edilmelidir. ASO daha yüksek değerler bulunursa, 3-4 hafta sonra yeni bir kontrol yapılmalıdır.
Doktorlar yüksek çıkan ASO değerlerinde kimi zaman antibiyotik tedavisi de planlayabilmektedir.Bazı bireylerde ASO yüksekliği aylar boyunca enfeksiyon sonrası yüksek seyredebilmektedir.

ASO Testi Nasıl Yorumlanır?

Tek başına ASO testi yüksekliği ile bir hastalık tanısı koyulamaz. Ancak doktor gerek görür ise bu hastalardan ilave tahliller isteyebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
Ü*********** :

Merhabalar ben geçen sene 2 defa enfeksiyon geçirdim sonrasında sürekli gece terlemeleri başladı hala devam etmektedir terleme için o zamanlarda benim ASO değerim 1400 idi romotolojiye sevk etmişti ben gitmemiştim terlemem geçti diye ve tekrar başladı acaba yine ASO değerim yükselmiş olabilir mi?


Cevap:

ASO değerinizin yükselip yükselmediğini en doğru olarak kan tahlili yaptırarak öğrenebilirsiniz.Sonucunuzu bize yazabilirsiniz.

m************ :

Merhabalar 14 yaşındayım ASO değerim 372 bu neyi gösterir

o********** :

12 yaşımdayım ASO 1 senedir yüksek doktora gittiğimde takip edilmeye gerek yok diyor sizce ne yapmalıyım ve ASO ne gibi hastalıklara yol açar


Cevap:

ASO değerinizin ne oranda yüksek olduğunu belirtmemişsiniz.

Ancak tek başına ASO yüksekliği bir hastalık var veya tedavi olmalısınız anlamına gelmez.
Streptokok adlı bakterinin yol açtığı  enfek­siyonunun ardından Anti Streptolizin O  üre­timi meydana gelir.
Kanda yüksek oranda ve sürekli antistreptolizin-0 bulunması vücudumuzda streptokokların yol açtığı ve  uzun süredir yerleşmiş olan bir enfeksiyonu  gösterir.
ASO yüksekliği ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız....

s******** :

ben 17 yaşımdayım ASO 214 çıktı ve diger değerlerimde neredeyse hepsine yakın sizce napmalıyım


Cevap:

ASO değeriniz yüksek.Streptokok adlı bakterinin yol açtığı  enfek­siyonunun ardından Anti Streptolizin O  üre­timi meydana gelir.
Kanda yüksek oranda ve sürekli antistreptolizin-0 bulunması vücudumuzda streptokokların yol açtığı ve  uzun süredir yerleşmiş olan bir enfeksiyonu  gösterir.
ASO yüksekliği ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız....

z********* :

Merhaba 17 yaşındayım esrar ve extacy'i bırakalı 1 ay oldu. Bu değerlerim düşük ve yüksek çıktı. Sizce tekrar muayene olmalımıyım ?
NE½: 28.5
LYM%: 60
PLT:142
ASO:430


Cevap:

Bu tür zararlı maddeleri bıraktığınız için tebrik ediyoruz sizi öncelikle.

Sonuçlarınzda ciddi bir sorun yok.Doktorunuza belirli aralıklarla kontrollerinizi sürdürünüz.

s************ :

iyi geceler 23 yaşındayım aso nefolometrik testim 223 çıktı normal değer 0-200 arası olması gerekiyomuş sanırım, testi yapan doktoru birdaha göremedim burdan size sormak istedim ne yapmam gerekli
aso nefolometril 223
cpr 3.45
romatoid faktör 10.07


Cevap:

ASO değeriniz yüksek.Streptokok adlı bakterinin yol açtığı  enfek­siyonunun ardından Anti Streptolizin O  üre­timi meydana gelir.
Kanda yüksek oranda ve sürekli antistreptolizin-0 bulunması vücudumuzda streptokokların yol açtığı ve  uzun süredir yerleşmiş olan bir enfeksiyonu  gösterir.
ASO yüksekliği ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız....

m********** :

Aso seviyem yüksek çıkmış ve eozinofil hücrelerim yüksek çıkmış ve sefalosporin cinsi bir ilaç kullanıyorum acaba bu bakteri bu ilaca dirençlimidir hocam?


Cevap:

Belirttiğiniz değerler ilaç ile ilgili hiç bir bilgi vermez.
Ancak eosinofil değeri yüksekliği ile ilgili  aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz.

Eosinofil değeriniz yüksek çıkmış, aşağıda konuya dair detaylı bilgi ve benzer soru ve cevapları bulabilirsiniz. http://tahlil.com/eozinofil-eosinofil-nedir-eozinofil-yuksekligi-ve-eozinofil-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur


Streptokok adlı bakterinin yol açtığı  enfek­siyonunun ardından Anti Streptolizin O  üre­timi meydana gelir.Kanda yüksek oranda ve sürekli antistreptolizin-0 bulunması vücudumuzda streptokokların yol açtığı ve  uzun süredir yerleşmiş olan bir enfeksiyonu  gösterir.
ASO yüksekliği ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız....

f*********** :

Selamın aleyküm. 19 yasindayim ve 3 senedir her ay deposilin vurunuyorum. Aso m hic dusmuyor hep 1200-800 arasi. Eko ekg sonuclarimda mitral kapagimin hafif kalinlastigi soylendi ve igneye devam etmem soylendi. Igne vurunuyorum ama asom hic dusmuo lutfen yardımcı olun.


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun.Bu durumda size en doğru bilgiyi muayene ve takiplerinizi yapan doktorunuz verecektir.Doktorunuzun önerilerine uyun.Gerek görürse ilave tahliller de isteyebilir.

e***************** :

Merhaba. 19 yasindayim. Aso bende 150 cikti. Kotumu bu?


Cevap:

Tahlillerinizi inceledik, sonuçlarınız normal.Test sonuçlarınızda bir sorun görülmüyor.

t********* :

ben 14 yaşındayım ASO m tahlil sonucumda 1130 çıktı bu neyi gösterir ?


Cevap:

Vücudunuzda bir enfeksiyon olabileceğini gösteriyor, muayene olmanızı öneririz..

e*********** :

ben 16 yaşındayım tahlil sonucunca aso değerim 647 çıkmıştı.bu sonuçtan sonra 10 tane pen*silin vuruldum.1 ay sonra tekrar tahlil yapıldı ve bu değer 847 çıktı.herhangibir boğaz enfeksiyonuda geçirmedim.nedenini öğrenebilirmiyim


Cevap:

ASO değeriniz yüksek.Streptokok adlı bakterinin yol açtığı  enfek­siyonunun ardından Anti Streptolizin O  üre­timi meydana gelir.Kanda yüksek oranda ve sürekli antistreptolizin-0 bulunması streptokokların yol açtığı ve  uzun süredir yerleşmiş olan bir enfeksiyonu  gösterir. 

                  ASO yüksekliği ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız....


h******** :

merhaba, ben 41 yaşındayım. yaklaşık 4 yıl önce , ayaklarımın çok fazla ağrıması ve şişmesi sonucu yapılan muayeneler sonucunda venöz yetmezlik teşhisi ile tedavi oluyorum. Sol bacak ağırlıklı ana venlerimdeki kapakçıkların gevşemiş olduğu söylendi. sürekli kontrol amaçlı kan tahlilim yapılıyor. ASO değerim sürekli yüksek. (400-600 arası normal değer :200) sonbahardan ilkbahara kadarki dönemde pen*silin oluyorum. ama değer düşmüyor. ne yapılmalı ? teşekkür ederim. syg


Cevap:

ASO, streptokok adı verilen bir bakteri sonrası gelişen enfeksiyonlarda yüksek çıkar.Siz de muhtemelen bu tür bir enfeksiyon geçirmişsiniz.
Doktorunuz bu nedenle pen*silin vermiş. ASO değerinin düşmemesi ile ilgilii en doğru bilgiyi ise, sizi takip eden ve diğer tahlillerle birlikte muayene sonuçlarınızı değerlendiren doktorunuz verecektir.

?