Ateş Düşürücü İlaçlara Fazla Güvenmeyin

Yayın Tarihi : 2016/06/07 05:45 • Güncelleme Tarihi : 2023/02/28 11:29 •

Ateş, vücutta antikorların savaşması anlamına gelir. Antikor; normalde kan hücrelerinde taşınan ve sayısı az olan; ancak hastalık durumunda sayısı artmak suretiyle o bölgede mikroplara karşı savaş ilan etme halidir.

Ateş Düşürücü İlaçlara Fazla Güvenmeyin

Hastalık sezonunu yaşadığımız bugünlerde ateş düşürücüler hemen hepimizin baş ucundadır. Ancak uzmanlar uyarıyor. Ateş, vücudun hastalık etkenleriyle savaşmasını kolaylaştıran bir durum. Ancak bu ateş miktarının yüksekliği oldukça önemlidir. Özellikle bebek, çocuk ve yaşlı gibi hassas döneme olan bireylerde ateş yükselişi mutlaka gözetim altında olmalı, doktor tavsiyesiyle gerekirse ateş düşürücü kullanılmalıdır. 

Ateş Neden Çıkar ve Neden Bölgeseldir?

Ateş, vücutta antikorların savaşması anlamına gelir. Antikor; normalde kan hücrelerinde taşınan ve sayısı az olan; ancak hastalık durumunda sayısı artmak suretiyle o bölgede mikroplara karşı savaş ilan etme halidir. Dolayısıyla, ateşin çıkması bizi her ne kadar korkutsa da, aslında vücudun aktif savaştığını ortaya koyar. Ayrıca savaştığı mikropları da tanır ve tekrar tekrar aynı mikropla karşılaştığında bu sefer daha kolay ve daha hızlı savaşabilir.

Aşı; kişi sağlıklı iken yapılır. Çünkü aşı, öldürülmüş veya etkisi zayıflamış mikrobun vücuda verilmesidir. Amaç ise; bu mikrobu vücuda tanıtmaktır ki, aynı mikrop vücuda aktif olarak girdiğinde vücut onu tanısın ve savaşsın. Dolayısıyla vücutta bir mikrop varken vücut zorlanmasın diye bir hastalık varken aşı yapılmaz. Hatta aşılardan sonra bir miktar hastalanmanın, ateşlenmenin sebebi de, bu aşı ile verilen mikrobun vücutla savaşmasından kaynaklanır.

Ateş bölgeseldir. Tıpkı yangı gibi. Yani; bir yeriniz kesildiğinde, yaralandığında o bölgede sıcaklığın, diğer yerlerden daha fazla olduğunu fark edersiniz. Bunun sebebi ; yine antikor adını verdiğimiz savaş hücreleridir. Antikorlar, bu alanlara yoğunlaşır ve iyileştirmek için ciddi çalışmalar yapar. Bu da o bölgenin diğer yerlerden daha sıcak olmasını sağlar.

İşte bu sebeplerle ateşe anında müdahale edilmemelidir. Ateş düşürücüler, vücudun savaş hücrelerini baskılar ve etkin olmasını engeller bu da vücudun bağışıklığını düşürür.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?