Atılım Kanaması Nedir? Hamilelik ve Gebelikte Atılım Kanaması

Yayın Tarihi : 2020/07/08 14:23 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/30 09:35 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Atılım kanaması kadınlarda hamilelik (gebelik) sürecinde görülen olağan bir durumdur. Bir çok hamile kadın bu kanamayı yaşayabilir.Aşağıdaki yazımızda hamile kadınlarda görülebilen atılım kanaması hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Atılım Kanaması Nedir? Hamilelik ve Gebelikte Atılım Kanaması

Atılım Kanaması Nedir?

Atılım kanaması hamile kadınlarda genellikle gebeliğin ilk 3 ayı (ilk 12 haftası) içinde görülen bir durumdur. Hamileliğin normal süreci içinde değerlendirilmelidir.Bazı hamileler bu kanamadan dolayı endişe duyabilirler ancak çoğu zaman endişe duyacak bir durumu gerektirmemektedir.Atılım kanaması görülen hamile kadınlarda kanamayla birlikte karın ağrısı, pelvis bölgesinde ağrı, sırt ağrısı şikayetleri de bulunabilir.Atılım kanamasındaki belirtiler çoğunlukla adet kanaması sürecini andırır.Halk arasında çığır açan kanama olarak da bilinir.

Atılım Kanaması ve Adet Kanaması Arasındaki Farklar:

Atılım kanaması ancak hamilelikte görülen bir kanamadır.Adet kanamasının ise hamilelik sürecinde görülmesi mümkün değildir. Hamile kadınlar atılım kanamasını hamile kalmadan önceki adet döngülerini takip eden süreçlerde yaşayabilir.Bu nedenle atılım kanaması gebeliğin ilk 3 ayında, sırasıyla birinci ay, ikinci ay ve üçüncü ayda görülebilir.Hamilelik döneminde hormon düzeyleri adet kanamasını mümkün kılmamaktadır.Ancak her ne kadar hormonlar hamilelikte adet kanamasına müsade etmese de gebeliğin ilk 3 ayında bu tür atılım kanamaları görülebilir.

Hamilelikte Atılım Kanaması Ne Kadar Devam Eder?

Atılım kanaması hamileliğin ilk 3 ayında görülür.Bu süreden sonra genellikle devam etmez.Hamileliğin üçüncü ayından sonra hamile kadında plasenta hormon üretmeye başlayacaktır. Bu nedenle de atılım kanamasının olması hormonal döngülere göre  beklenmeyecektir.

Hamilelikte Atılım Kanaması Görülünce Ne Yapılmalıdır?

Hamilelikte görülen her kanamada mutlaka en kısa sürede hamileliği takip eden doktora bilgi verilmelidir.Doktor gerek görür ise ultrason muayenesi ve bazı kan tahlilleri gibi tetkikler yaparak kanamanın nedenleri konusunda araştırma yapacaktır. Yapılan tıbbi değerlendirme sonrası kadın doğum doktoru kanamanın nedeni ve izlenecek yol gibi konularda hastasına konu ve süreç hakkında bilgi verecektir.

Hamilelikte görülen ve yine adet kanamasıyla karıştırılan bir diğer kanama  ise yerleşme kanaması diğer isimleriyle de implantasyon kanaması, üste görmedir.
Yerleşme kanaması hakkında da aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Yerleşme Kanaması Nedir?
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?