Ayakta Çıban Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2015/06/08 09:34 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/14 00:04 •
Çıban genellikle yüzde görülen iltihaplı ve kırmızı görünümlü şişliklerdir
Ayakta Çıban Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Çıban genellikle yüzde görülen iltihaplı ve kırmızı görünümlü şişliklerdir. Çoğunlukla yüzde görünmesi, diger bölgelerde görülmeyeceği anlamına gelmez. Ancak özellikle ayakta çıkan çıbanlar ciddi ağrı kaynağıdır. Çünkü gün boyu vücudun ağırlığını dengeli bir şekilde kaldırabilen ayaklar, bu basınca dayanıksız hale gelirler. Çıban, baskıya maruz kaldığında ciddi ağrı verir. Vücudun basıncı da daima yer çekimine doğru, yani ayaklara doğru olduğundan ayaktaki çıban, özellikle fiziksel olarak aktif kişilerin yaşam kalitesini büyük oranda etkilemektedir.

Ayağında çıban olan kişi, yürürken özellikle çıbanın olduğu bölgeye basmak istemez ve hassasiyet gösterir. Ancak bu seferde vücudun ağırlığı ayağa dengeli bir şekilde uygulanmadığından, yürümede aksama, hareketlerde kısıtlanma meydana gelir. 

Bu sebeplerle özellikle ayakta bir çıban çıktığında çabucak bir tedavi planlanmalı ve uygulanmalıdır. Yapılan her yanlış uygulama iyileşmeyi geciktireceği gibi, yaşam kalitesini de büyük oranda düşürür. 

Ayakta Çıban Neden Çıkar?

Bazı durumlarda ayakta da çıban oluşumu görülebilir. Çıbana bazı mikroorganizma aktiviteleri neden olabilir. 

Açık olan bir ayak yarasının kirli alanlara, kirli çoraplara veya umumi bir ortama maruz kalması, bu yaradan mikropların girmesine ve iltihap oluşturmasına neden olur ki, bu da çıban için gerekli ortamın sağlandığı anlamına gelir.

Gün boyu ayakta kalan, doğru ayakkabı kullanmayan kişilerde de ayak çıbanı sıklıkla görülür. Özellikle şık giyinmek adına ayak rahatını hiçe sayan giyinme tarzlarında ayak çıbanı sık görülür. Çünkü ayak ya sıkışır, yada fazla baskıya maruz kalır. Yani vücudun ağırlığı dengeli şekilde ayağa verilmezse, çok ağırlık gelen tarafta mutlaka bir sıkıntı hasıl olur. 

Çıban Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Çıban kesinlikle sıkılmamalıdır. Sıkıldığında deri zedelenir ve iltihap daha çok yere dağılır. Yeniden açık yara meydana gelmiş olur. Tedavi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Doktor önerisi ile uygun merhem kullanılmalıdır. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?