B 12 Vitamin Eksikliği Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/09/10 15:14 • Güncelleme Tarihi : 2022/11/21 11:55 •

B12 vitamini suda çözünen vitamindir. Vücudumuzda B12 vitamini eksikliği istenen bir durum değildir.Böyle bir eksiklik durumunda gerekli araştırıcı tahliller yapılıp eksikliği gidermeye yönelik tedavi ve diyet planlanmalıdır. Bu yazımızda B12 eksikliği konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

B 12 Vitamin Eksikliği Nedir?

B12 vitamini suda çözünen vitamindir. Suda çözünen vitaminler vücut tarafından kullanıldıktan sonra geriye kalanlar idrar yoluyla dışarı atılır.B12 kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna ve merkezi sinir sisteminin sağlıklı işleyişini sürdürmesine yardımcı olur.

vücutta oluşan kan hücreleri kendimizi zinde ve enerjik hissetmemizi sağlar. Beyin, sindirim sitemi, cilt, tırnak ve saç sağlığı için başrollerde B12 vitamini vardır.B12 eksikliği muayene ve kan testi ile belirlenir. Eksiklik belirtileri başka rahatsızlıklarda da görülebilen belirtilerdir. ancak bu durum uzman doktor tarafından çabuk teşhis edilip şikayetler doğrultusunda tedavi planlanır.

B12 pek çok hayvansal gıdadan temin edilebilir. Hayvansal gıdalara beslenmede yer vermeyenlerin B12 vitaminini dışarıdan almaları gerekmektedir. Sakatatlar , balık ürünleri, kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve süt ürünleri b12 yönünden zengin gıdalardır.

Kimlerde görülür; 50 yaşından sonra çoğu kişi için B12vitamini vücut tarafından emilmesi zordur. Zayıflama amaçlı mide-bağırsak ameliyatı olanlarda, çölyak yada chron hastalığı gibi mide-bağırsak hastalığı olanlarda , alkol alışkanlığı bulunan ve aşırı alkol alan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Hayvansal gıdalarla beslenmeye bolca yer vermek, B12 vitamin desteği ilaçları işe yarayabilir. B12 tedavisi güçlü B12 hapları yada iğneleri ile kısa sürede tedavi edilebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?