Babadan Kız Çocuğuna Geçen Genetik Kazanımlar

Yayın Tarihi : 2018/03/08 19:06 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/08 19:06 •
Kadınların yumurtalıklarındameydana gelen pek çok durumun anneden taşındığı düşünülür
Babadan Kız Çocuğuna Geçen Genetik Kazanımlar

Kadınların yumurtalıklarındameydana gelen pek çok durumun anneden taşındığı düşünülür. Çoğu zaman budüşünce doğru olsa da; baba verilerinin de kızının genetik bilgileri için önemibüyüktür. Aslında genetikte her bilgi anneden ve babadan ortak miktardaçocuğuna aktarılır ancak; cinsiyet üzerine düşünme sebebiyle, bu teşhislerdebiraz geri kalmıştır.

Annenin rahim kaynaklıproblemleri genetik olarak kızına taşınır. Bunlar; vajina kaslarının dar olmasıkaynaklı, adet sancı düzeyi, rahim kanseri, hamilelikte kilo alma şekli gibidaha çok vücut üzerinde etki gösteren durumlardır.

Babadan geçen genetikbilgiler ise çok daha ilgi çekici. İlk örnek ikiz gebeliktir. İkiz gebelik babasoyundan gelir ve baba yoluyla kız çocuğu taşınır. Yani bir nesil atlayarakgelir. Örneğin; bir kızın babaannesinin ikiz bebeği varsa, o kızın da ikizgebelik şansı vardır. Tabii bu gebelikler her zaman kendini göstermez. Yani genetikolarak taşıyor olsanız da her zaman ikiz bebek sahibi olmazsınız. Şöyle ki;ikiz gebelik taşıyan kadın; bir yumurtlama döneminde iki yumurta üretir. Ancak bununsıklığı kişiden kişiye değişir. Bir kişi 4 ayda bir çift yumurtlarken, diğerkişi 2 ayda bir çift yumurtlayabilir. Bu da ikiz doğum şansını değiştirir. Genetikolarak belirlenen bu ikiz gebelikler; çift yumurta ikizliğinde geçerlidir. Yaniasıl olan kadının çift yumurtlamasına bağlı olarak, birbirinden görünüş olarakbağımsız iki çocuk için geçerlidir. Tek yumurta ikizliği ise tamamen şansadayalıdır ve genetik bir oranı yoktur. Aynı anda iki farklı spermin tek biryumurtayı döllemesiyle meydana gelir ki; bu da nadir görülen tesadüfi birdurumdur. Tedavi gebeliklerinde de şansı artırmak için bu yöntem uygulanır.

Yine babanın genetiğiylekızına taşınan diğer unsur; yumurtalık kanseridir. Kanserde genetik yatkınlıkkesinlikle en önemli unsurlardandır. Kişinin geçmişi, bu hastalık için büyükönem taşır. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde, babanın genetik zincirinindurumu, kızın kansere yakalanma olasılığını büyük oranda etkiliyor. Bu sebepleyumurtalık hastalıklarında sadece anne soyu değil, baba soyunun da incelenmesigerektiği kanısına varılmıştır. Bu sayede pek çok hasta, erken tanı sebebiylehastalığından kurtulabilecektir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?