Bahar Yorgunluğu Cinsel İstekte Azalmaya Neden Oluyor

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Mevsim değişiminde biyolojik ritm etkileniyor
Bahar Yorgunluğu Cinsel İstekte Azalmaya Neden Oluyor

Mevsim değişiminde biyolojik ritm etkileniyor. Bu değişime bağlı olarak uyku düzensizlikleri, kas krampları, eklem ağrıları, iştah azalması ve kadınlarda adet düzensizlikleri ortaya çıkıyor.
Prof. Dr. Sedat Özkan, bahar yorgunluğuna bağlı olarak cinsel isteksizlik, güçsüzlük, aşırı unutkanlık, konsantrasyon düşüklüğü gibi sorunlar yaşandığına dikkat çekti.Tüm canlılar gibi insanların da biyolojik bir ritmi var. Dış etkenler ise biyolojik ve davranışsal olarak gözlenen bu uyum değişikliklerini belirler.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Başkanı ve Onkoloji Enstitüsü Psikososyal Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, mevsim değişikliğiniin etkisini şöyle özetledi: “Mevsim geçişleri öncelikle hormonal sistemi etkiler. Vücudun yeni çevresel değişikliklere alışması ve hormonal sistemin yeniden dengeye girmesi zaman alır. İlkbahar doğanın uyanışını, canlılık ve tazelenmeyi temsil eder ve aşk mevsimi olarak anılır. Bununla birlikte bazı kişiler de cinsel isteksizlik, güçsüzlük, aşırı unutkanlık, konsantrasyon düşüklüğü gibi sorunlar yaşamaktadır.”
İLKBAHARDA MANİK OLUYORUZ

Özkan, “Biyolojik ritm (sirkadien döngü) ve limbik hipotalamo-hipofiz eksen, bazı uyku ve duygudurum bozukluklarının ortaya çıkmasında rol almaktadır. Birçok psikiyatrik bozuklukta mevsimsellik bulunduğu gözlenmiş ve kış ile depresyon, ilkbahar ile mani ve çevresel aydınlanma derecesi ile intihar arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Hepimizin bildiği gibi bahar aylarında ortaya çıkan uyku düzensizlikleri, kas krampları, eklem ağrıları, iştah azalması, kadınlarda adet düzensizlikleri bahar yorgunluğu olarak sıklıkla ifade edilir” dedi.

İŞHAYATINDA MOTİVASYON DÜŞÜYOR

Normal doğa şartları, canlılığın devamına zemin hazırladığı için bahar gelişini, doğanın uyanışını görmek insana huzur verir. Prof. Dr. Sedat Özkan, günümüzde ise tam tersi bir etki yarattığına dikkat çekti: “Günümüz şartlarında doğadan uzaklaşan insan ise bu hazları yaşayamadığı için bahar aylarını da motive edici olarak değil, kimi zaman yataktan bile çıkmak istemediği duygusal iniş çıkışlar yaşadığı bir zaman dilimi olarak yaşıyor. Motive olmaktan çok, iş kapasitesinde düşüş yaşamaktan şikayetçi oluyor.”

BAHAR REÇETESİ

Humanite Psikiyatri’den Psikolog Zeren Okçuoğlu, neşeli bir bahar dönemi için kolay uygulanabilecek önerileri sıraladı:Alkol tüketimini azaltmakHoşlandığınız insanlarla görüşmekFiziksel aktiviteleri arttırıp (yürüyüş, spor vb.) doğanın uyanışına bedenin uyum sağlamasına izin vermekBol bol güneşlenerek ışığın biyoritm üzerindeki etkisinin artmasını sağlamak yararlıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?