Bahar Yorgunluğu Nedir ? Yorgunluğa Çözüm Önerileri

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/11 11:23 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Soğuk geçen kış aylarından sonra baharın gelmesi, vücutta da bazı değişimleri ve alışma sürecini ortaya koyar. Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak oldukça önemlidir.

Bahar Yorgunluğu Nedir ? Yorgunluğa Çözüm Önerileri

Soğuk geçen kış aylarından sonra baharın gelmesi, vücutta da bazı değişimleri ve alışma sürecini ortaya koyar. Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak oldukça önemlidir.

Bahar Yorgunluğu Nedir?

Bahar yorgunluğu adı üstünde olan bir hastalıktır. Yani havalar ısınmaya başlayıp, vücut artık daha iyi ısınmaya başladığından, daha az enerji üretmesi ve beraberinde gelen halsizliği işaret eder.

Bu dönemde kişiler kendini daha yorgun hisseder. Adeta hiçbir iş yapmak istemez eli kolu kalkmaz.

Bahar yorgunluğu devam ettiği ve tedbiri alınmadığı durumda ise vücut direnci düşüş gösterir. Sonuçta üst solunum yolu hastalıkları ortaya çıkar. Gribal enfeksiyonların bahar aylarında artmasının sebebi çoğu zaman budur.

Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?

Bahar dönemi gelse ve bahar yorgunluğu durumu gerçek olsa da hayat devam etmektedir. Herkes okuluna, işine gitmek zorunda, günlük rutin işlerini yapmak durumundadır. Bu sebeple yatıp öylece bu dönemin geçmesini beklemektense, enerji verici, bağışıklık artırıcı etkinlikler yapmak bu dönemi hem hafif geçirmenizi sağlayacak, hem de işlerinizi aksatmayacaktır.

Bahar yorgunluğunu hafifletmenin tabii ki en kolay yolu beslenmedir. Enerji veren besinleri tercih etmek, metabolizmanızı hızlandıracak ve yatma isteğinizi geçirecektir. Ayrıca hafif besinlerle beslenmek; vücudun sindirim için harcadığı enerjiyi azaltacak ve enerjiniz hareketiniz için sizde kalacaktır.

Bol vitaminli beslenmek, vücudunuzun ihtiyaçlarını giderecek, bağışıklığınızı kuvvetlendirecek ve sizi hastalıklardan koruyacaktır.

Bol su içmek, sizi hastalıklardan koruyacaktır. Bol su içtiğiniz için idrarla ve terle toksikleri kolaylıkla vücuttan uzaklaştıracak böylece hastalıklardan korunacak ve parlak, sağlıklı görünen bir cilt de bulacaksınız.

Sabah yürüyüşleri yapmak, hem vücudunuzu hem de zihninizi dinç tutacak ve uyuşukluk halini üzerinizden atmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için özellikle sabahın erken ve sakin saatlerini seçmek, temiz hava almanızı kolaylaştıracak ve zihninizi açacaktır. Ayrıca sadece yürüyüş değil, daha yorucu egzersizler de yapmak gerekir. Kısa sürede sizi yorgun hissettirse de, uzun vadede daha dinç ve sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.

Bahar yorgunluğu, nedenleri ve bahar yorgunluğu ile mücadele etmek için çözüm önerileri konusunda yazarımız Prof.Dr.Mustafa Cesur'un yazısını okumanızı öneriyoruz. 
Ankara Güven Hastanesi Dahili Bilimler Bölüm Başkanı Dr.Mustafa Cesur'un yazısını okumak için tıklayınız....  



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?