Balgam Tahlili nedir? Balgam Tahlili Neden İstenir?

Yayın Tarihi : 2018/03/26 23:47 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 12:31 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Balgam tahlili sıkça istenen mikrobiyolojik tahlillerden biridir. Özellikle akciğer enfeksiyonu şüphesi olan hastalardan istenir. Balgam tahlili ortalama 48 saat içinde sonuçlanmaktadır.Mikrobiyoloji laboratuvarlarında mikrobiyoloji uzmanlarınca yapılır.

Balgam Tahlili nedir? Balgam Tahlili Neden İstenir?

Balgam Tahlili Nedir?

Balgam tahlili sıkça istenen bakteriyolojik  ve mikrobiyolojik tahlillerden biridir. Hastalarda alt solunum yolunu ilgilendiren bronşit,zatürre ve tüberküloz gibi enfeksiyonların şüphesinde doktorlarca sıkça istenmektedir.

En sık istenen balgam tahlilleri ise balgam mikroskopisi (Balgamda ARB aranması,Gram Boyama) ve balgam kültürüdür.
Balgam mikroskopisi tercihen sabah çıkarılan balgamdan yapılan mikrobiyolojik incelemedir.

Balgam Tahlil Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Balgam tahlili ortalama 48 saat içinde sonuçlanmakta olup balgam kültürü ise bir enfeksiyon etkeni tespit edildiğinde antibiyogram testi ile birlikte 72 saat içinde sonuçlanmaktadır.
Tüberküloz araştırmasında kullanılan spesifik balgam kültürleri ise löwenstein besiyerine ekilir.Bu kültür testlerinin sonuçlanması ise 3 haftayı bulabilir.
Balgamdan yapılan gram, giemsa veya metilen mavisi ile değerlendirilen boyamalı mikroskopik inceleme testleri ise  aynı gün incelenmekte ve sonuç rapor edilmektedir. 

Balgam Tahlili Değerlendirilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Balgam çoğu zaman tükürükle karıştırılır. Hastalar balgam verdiklerini sanarak tükürük verirler ve tahlil sonucu bu durumda sağlıklı çıkmaz.
Laboratuvar uzmanları bir takım mikroskopik incelemelerle verilen örneğin balgam veya tükürük olmadığı konusunda inceleme yaparlar. Eğer örneğin tükürük olduğu kanısına varılırsa balgam örneği yeniden istenir.

Balgam mikroskopisinde akyuvarların sıkça görülmesi bir solunum yolu enfeksiyonu konusunda yol göstericidir.
Balgam da ARB adı verilen mikroskopik inceleme ise hastada Tüberküloz basili varlığı konusunda bilgi vermektedir.
3 gün arka arkaya balgam verilmesi sonrası yapılan incelemeler çok daha sağlıklı sonuç vermektedir.
Balgamdan yapılan mikrobiyolojik tahliller aynı gün incelenmekte ve sonuç rapor edilmektedir.

Balgam Kültürü Nedir?

Balgam kültürü, üst veya alt solunum yolu enfeksiyonundan şüphe duyulan hastalardan istenen mikrobiyolojik tahlile verilen addır. Bu tahlil ile alınan balgam örneğindi mikrobiyolojik koşullar altında insan kanlı ve EMB besiyerlerine ekilir. 37 derece santrigatta etüve koyulur. 48 saatlik inkübasyon döneminin ardından üreme olup olmadığı incelenir. Eğer patojen bir etken üremiş ise bu rapor edilir ve buna en uygun antibiyotik veya tedavi edici kemoterapik için ilave testler yapılır. Bu şekilde uygun tedavi de planlanmış olur.

Balgamdan kültür tahlilleri de sıkça doktorlarca genellikle de göğüs hastalıkları ve/veya enfeksiyon hastalıkları uzmanlarınca  istenmektedir.
Balgam kültürleri iki ana başlıkta incelenir:

Spesifik Balgam Kültürü
Tüberküloz incelemelerinde kullanılan bir kültür olup tüberküloz basilinin geç üremesi nedeniyle sonucun çıkması üç haftayı bulmaktadır.

Nonspesifik Balgam Kültürü
Zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında üreme olduğunda teşhis koydurmaktadır. Sonuçlar ortalama 2 ile 3  gün içinde rapor edilmektedir. Bu test sonucu kültürde üreyen patojen yani hastalık yapıcı mikroorganizma belirlenip buna yönelik tedaviye ışık tutacak antibiyotik gerekliliği de antibiyogram testi ile birlikte yapılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?