Balgam Tahlilleri Ve Balgamdan Yapılan Testler

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/30 13:47 •
Balgam tahlili ve testleri  önemli bakteriyolojik tahlillerden biridir
Balgam Tahlilleri Ve Balgamdan Yapılan Testler

Balgam Testi ve Tahlili Nedir?

Balgam tahlili ve testleri  önemli bakteriyolojik tahlillerden biridir. Alt solunum yolunu ilgilendiren;  bronşit, zatürre ve tüberküloz gibi enfeksiyonların şüphesinde sıklıkla istenmektedir.
Sık olarak istenen balgam tahlilleri ise balgam mikroskopisi (Balgamda ARB aranması, Gram Boyama) ve balgam kültürüdür.

Balgam Tahlil ve Testleri:

Balgam Mikroskopisi:

Balgam mikroskopisi tercihen sabah çıkarılan balgamdan yapılan mikrobiyolojik incelemedir. Balgam çoğu zaman tükürükle karıştırılır, hastalar balgam verdiklerini sanarak tükürük verirler ve tahlil sonucu bu durumda sağlıklı çıkmaz.
Mikrobiyoloji uzmanları bir takım mikroskopik incelemelerle verilen örneğin balgam veya tükürük olmadığı konusunda inceleme yaparlar.Verilen  örneğin tükürük olduğu kanısına varılırsa balgam örneği yeniden istenir. Balgam mikroskopisinde akyuvarların yani lökositlerin  sıkça görülmesi de bir solunum yolu enfeksiyonu konusunda yol göstericidir.

Balgamda ARB İncelemesi:

Balgamda ARB adı verilen mikrobiyolojik  inceleme ise hastada Tüberküloz basili varlığı konusunda bilgi vermektedir.
ARB araştırması için 3 gün arka arkaya balgam verilmesi sonrası yapılan incelemeler çok daha sağlıklı sonuç vermektedir.Balgamdan yapılan mikroskopik incelemeler  aynı gün incelenmekte ve sonuç rapor edilmektedir.

Balgam Kültürü:

Balgam Kültürü Tahlilleri: Balgamdan kültür tahlilleri de sıkça doktorlarca istenmektedir.Balgam kültürleri iki ana başlıkta incelenir.
1.Spesifik Balgam Kültürü: Tüberküloz incelemelerinde kullanılan bir kültür olup tüberküloz basilinin geç üremesi nedeniyle sonucun çıkması birkaç haftayı bulmaktadır.Özel besiyeri gerektirmektedir.
2.Nonspesifik Balgam Kültürü: Zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında üreme olduğunda teşhis koydurmaktadır. Sonuçlar ortalama 2 ile 3 gün içinde rapor edilmektedir.
Genel besiyerleri ile inceleme yapmak mümkündür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?