Bayramda Şeker Hastalarının Dikkatli Olması Gerekiyor

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Bayramının gelmesiyle birlikte, özellikle geleneksel yemeklerimizin ve tatlılarımızın misafirliklerde sunulması  şeker hastaları için büyük bir zorluk oluşturmaktadır
Bayramda Şeker Hastalarının Dikkatli Olması Gerekiyor

Bayramının gelmesiyle birlikte, özellikle geleneksel yemeklerimizin ve tatlılarımızın misafirliklerde sunulması  şeker hastaları için büyük bir zorluk oluşturmaktadır. 
Bayramı fırsat bilip tatile çıkan şeker hastalarında ise  ise  tatil köyleri ve otellerde kurulan açık büfeler dikkat edilmesi gereken bir durumdur.Şeker hastaları, bu dönemde de ağır yemeklerden kaçınmalı, özellikle  tatlıları yememeye gayret etmelidir.
Yenen küçük bir parça tatlı bile ,tüm gün yapılan diyeti ve kan şekeri ayarını bozabilir.   Bayram sofralarını süsleyen kalorili yiyeceklere, özellikle de tatlılara karşı koyamayan şeker hastaları, kan şeker düzeylerindeki yükselme veya düzensizlik gibi sorunlar nedeniyle,bayram sonrası dönemde  ciddi rahatsızlıklar yaşayabiliyor.
Diabet rahatsızlığı olmayan kişilerin de bayram tatilinde  aşırı derecede tatlı tüketmeleri ve gıda almaları da sağlıklarında problem yaratabiliyor. 
Şeker hastalarının, bayramda baklava,kadayıf gibi hamur işi tatlılar yerine  meyve tüketmeleri  veya diyet ürünlerle hazırlanmış sütlü tatlıları az da olsa tüketmeleri önerilmektedir.    
İnsülin kullanan çocukların da bayramda tatlı yemelerinde ane babalar dikkatli ve tedbirli olmalıdır.Anneler çocukları için hem damak, hem de göz zevki açısından diyabetik reçellerle kurabiye yapabilecekleri gibi piyasada kolaylıkla bulanabilen diyabetik şeker veya çikolataları tercih edebilir.
Benzer şekilde diabetli hastalara özel dondurmalar da tercih edilebilir çocuklar için.    Şeker hastaları bayramda da uzun süre aç kalmamalı ve ideal olarak 2 saatte bir gıda tüketmelidir.
Şeker hastalarını ağırlayacak ev sahipleri de ikramlarda baklava veya diğer tatlılar yerine meyve veya diabetik şekerlerle hazırlanmış sütlü tatlıları tercih edebilir.    Bayramda alınacak fazla kalorilerin yakılması şeker hastaları için gerekli olduğu gibi sağlıklı kişilerde de gereklidir.
Bunun için mümkünse ziyaretlere giderken araba yerine yürüyüşün tercih edilmesi ve asansör yerine merdiven kullanılması önerilmektedir.Tatil merkezlerinde de düzenli yürüyüş ve yüzmeler önerilen egzersiz yöntemleridir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?