Bebeklerde Demir İlacı Nasıl Kullanılır?

Yayın Tarihi : 2019/05/29 13:05 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 08:23 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Demir; vücutta kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıması neticesinde hücrelerin ve organların doğru şekilde çalışmasını sağlayan, hayati değeri olan bir mineraldir.

Bebeklerde Demir İlacı Nasıl Kullanılır?

Demir; vücutta kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıması neticesinde hücrelerin ve organların doğru şekilde çalışmasını sağlayan, hayati değeri olan bir mineraldir.

Bebekler doğduğundan itibaren anne sütü ile beslenirler. Bu sebeple annede bulunan vitamin ve minerallerden faydalanırlar. Ancak birkaç ay sonra, anneden süt yoluyla alınan demir minerali, yetersiz kalır ve eğer takviye yapılmazsa bebekte hem zihinsel, hem fizyolojik gelişme gerilikleri meydana gelebilir.

İşte bu sebeple sağlık bakanlığı desteğiyle, 4 ayını tamamlamış olan her bebeğe, 1 yaşına kadar demir minerali desteği, aile hekimlerince ücretsiz temin edilmektedir.

Demir Emilimi Ne Demek?

Demir emilimi; vücuda alınan demirin, vücutta işlenerek kullanılabilecek hale gelmesi yani; alınan mineralden maksimum yarar sağlamaktır. Emilemeyen demir, vücuda hiçbir fayda sağlamaz.

Demir emilimini engelleyen en büyük unsur süt ve süt ürünleridir. Sütte bulunan kalsiyum, demirin vücutta tutunmasını ve işlenmesini engeller. Yetişkinlerde de bu durum böyledir. Bu sebeple et ürünleri gibi demirce zengin besinler tüketilirken yanında yoğurt, ayran tüketmemek gerekir.

Demir emilimini kolaylaştıran ise; C vitaminidir. Demirle birlikte alınan C vitamini, demirin vücut tarafından daha kolay ve çabuk emilmesini sağlar. Bu sebeple demirce zengin besinler tüketilirken yanında meyve suyu tüketmek uygun olacaktır.

Demir Takviyesi Nasıl Kullanılır?

Bebeklerde kullanılan demir takviyesi sıvı formdadır. Bebeğin durumuna göre 3-5 damla olarak önerilebilir.

Bebekte demir takviyesi kullanırken öncelikle emiliminin azalmaması için öncesinde ve hemen sonrasında süt, mama, yoğurt, kefir verilmemelidir. Bebek son 2 saattir hiç bir şey tüketmemiş olmalıdır ki midesi boş olsun. Bu açlıkla demir verilir. Ardından en az yarım saat yine bebeğe süt ve süt ürünleri verilmemeli ve emzirilmemelidir.

Bu süre zarfında demirin emilimini artırmak için bebek 6 ay ve daha büyükse portakal suyu verilebilir.

Bebeklerde reflü sık görülen bir problemdir. Bu yüzden sıklıkla kusabilirler. Bebeğin kustuğunda demir ilacı da çıkardığı görülebilir. İlacın üzerinden 15 dakika ve daha fazla zaman geçtiyse ilacı yeniden vermeye gerek yoktur. Vücut zaten gelen demirden yararlanmış ve sindirimini gerçekleştirmiştir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?