Behçet Hastalığı Tanısında Yapılan Paterji Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/19 09:39 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/10 09:42 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Behçet tanısı için yapılan tek test paterji testidir. Hastalığın süresi veya şiddeti hakkında bilgi vermez. Hastalık aktifken yapma şartı yoktur.
Behçet Hastalığı Tanısında Yapılan Paterji Testi Nedir?

Behçet tanısı için yapılan tek test paterji testidir. Hastalığın süresi veya şiddeti hakkında bilgi vermez. Hastalık aktifken yapma şartı yoktur. Tek başına behçet teşhisi konulması için yeterli değildir.

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet hastalığı; adını bir Türk doktor olan Hulusi Behçet ten almıştır. Hastalığın adı, Cenevre Uluslararası Dermatoloji Kongresinde Morbus Behçet olarak resmen kabul görmüş ve onaylanmıştır.

Behçet hastalığı, vücudun farklı bölgelerinde kan damarlarının iltihaplanmasıdır. Kronik bir hastalıktır ve oldukça nadir görülür. Vücudun bağışıklık sistemini etkiler ve enfeksiyon tarzı belirtiler ortaya koyar.

Behçet Tanısı Nasıl Konur?

Behçet hastalığını doğrudan kanıtlayacak bir test yoktur. Bu sebeple doktor muayenesi büyük önem taşımaktadır. Klinik belirtiler doğru değerlendirilmeli ve behçetten şüphe edildiğinde paterji testine yönlendirilmelidir.

Behçet hastalığının en önemli ve yaygın klinik belirtisi, sık tekrarlayan yaralardır. Özellikle ağızda on iki ayda en az üç kez tekrarlanan yaralar, cinsel organda, göz çevresinde, deri üzerinde sürekli tekrarlayan yaralar Behçet hastalığı şüphesini kuvvetlendirir.

Paterji Testi Nasıl Yapılır?

Bu testte deri altına steril tuzlu su verilir. 1-2 gün bekledikten sonra kabarık ya da kızartı olmasına göre tespit yapılır. Bu testin mantığı; küçük yaralanmalara dahi vücudun aşırı tepki vermesidir. Behçet hastalığını kesin kanıtlayan bir yöntem olmasa da, teşhise yardımcı bir yöntemdir.

Behçet şüphesi varsa, HLA doku tipleri incelenmelidir. Sedimentasyon değeri de önemlidir.

Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Behçet hastalığı kroniktir. Tedaviler bu sebeple hastanın şikayetlerini geçirmeye yönelik olarak yapılır.

Tekrarlayan ağız yaraları için kortizonlu spreyler veya solüsyonlar tercih edilir.

Genital bölgede oluşan yaralar için yine aft yapısına benzer olduğundan kortizonlu krem ve spreyler önerilir.

Bacak bölgesinde meydana gelen ağrılar için ise, çeşitli ağrı kesiciler kullanılabilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?