Bel Fıtığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/10/06 14:47 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 16:03 • Yazar: İrem Yücel
Bel fıtığı: omurganın destek yastığı olan disklerden bir veya bir kaçının bulunması gereken yerden taşıp, vücuttan önemli mesajları beyne taşıyan sinirlere baskı yapmasıdır
Bel Fıtığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı: omurganın destek yastığı olan disklerden bir veya bir kaçının bulunması gereken yerden taşıp, vücuttan önemli mesajları beyne taşıyan sinirlere baskı yapmasıdır.

Günümüzde her yaştan bireyin sahip olduğu, günlük işlerin aksamasına ve yaşam kalitesinin düşmesine sebep olan ağrı süreci uzun bir hastalıktır. 30-60 yaş aralığı, hastalığın kendini en sık gösterdiği dönemdir.
Türkiye nüfusunun yaklaşık %80’i bel fıtığı hastalığına sahiptir.
Örneğin ev hanımları günlük ev işlerinde (ütü yaparken, ev süpürürken, cam silerken vb.) vücudun, omurganın gereken duruşunu ve pozisyonunu ihlal ederler.
Erkeklerde ise genellikle ağır yük kaldırmaya bağlı iş yapanlarda belin duruşuna ve binen yüke dikkat edilmemesinden ortaya çıkar. En basitinden yanlış oturma pozisyonuna bağlı olarak bile bel fıtığı oluşabilir.

Bel fıtığını oluşturan diğer sebeplere örnek verecek olursak uzun süre pozisyon değiştirmeden çalışma, kalıtsal nedenler, çok kilolu olmak, hareketsizlik, düzenli spor yapmamak, uzun süren stres durumları, bir yerden düşme veya bir kaza geçirme ve hatta kronik öksürük bile örnek verilebilir.
Görülme olasılığının ve etkilerinin bu kadar yüksek olması sonucunda ortaya “fıtık etmek” deyimi bile çıkmıştır.

Genel Belirtileri:

-Bel bölgesinde ağrı

-Bel ve bacaklarda hareket kısıtlılığı

-Bacak ağrısı

-Bacaklarda uyuşma

-Çabuk yorulma, ayakta uzun süre duramama

-İdrar tutamama

-Başın bir tarafında şiddetli ağrı

-Bağırsak hareketlerinde anormallik

Bu belirtilerden en az bir kaçını görmeye başladıysanız ve bel fıtığı hastalığına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikli olarak yapmanız gereken bir hekime başvurmaktır. Hastalığınız başlangıç seviyesindeyse, hekim kontrolünde fizyoterapi almaya başlayabilirsiniz. İleri seviyede iseniz hekim kararıyla ikinci tedavi seçeneği ameliyattır. Peki ya siz günlük hayatta bel fıtığına yakalanmamak veya tedavi sürecine yardımcı olmak için neler yapmalısınız?

-Yatak ne çok sert ne çok yumuşak olmalıdır. Bel boşluğunuzu dolduracak şekilde ve yaylı ortopedik yatak kullanılmalıdır.

-Bel bölgesi terli kalmaktan veya klima, rüzgar gibi faktörlerden korunmalıdır.

-Otururken bel kavisini dolduran, destekleyen bir yastık kullanılmalıdır.

-Yere uzanırken belden bükülüp eğilmek yerine, çömelerek uzanılmalıdır.

-Masa başı iş yapanlar için masayla aranızda en az 20 cm olmalıdır ve en fazla saatte 1 kere pozisyon değiştirilmelidir. Sırt, boyun ve omuzlar dik tutulmalıdır.

-İdeal kiloda olunmalı ve bu kilo korunmalıdır.

-Günlük egzersiz sıklığı arttırılmalıdır.

Vücut pozisyonunuzu işinize göre değil, bel sağlığınıza ve rahatlığınıza göre belirleyin. Unutmayın ki hiçbir şey sağlığınızdan önemli değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?