Bel Ölçüsü Kalp Hastalığı Riskini Gösteriyor

Yayın Tarihi : 2018/04/02 00:32 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/02 14:46 •
Aşırı kilolu olmak birçok sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor.
Bel Ölçüsü Kalp Hastalığı Riskini Gösteriyor

Aşırı kilolu olmak birçok sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Kilo problemi az iken vücut tolere edebilir. Ancak bu oran arttığı zaman kişide görülebilir değişimler meydana gelmeye başlar. Başta fiziksel görüntü olarak kişi rahatsız olur. Ardından daha az hareket etme isteği, bel ve sırt ağrıları, nefes darlıkları hatta önlem alınmadığında kalp hastalıkları dahi artmaya başlar.

Kişinin kalp krizi riskini ölçmek için bel ve kalça oranına bakmak yeterlidir. Bel kalçadan hızlı büyüyorsa kişi; risk grubundadır.

Erkekte bel kalınlığının eşiği 94 cm dir. Bunun üzerindekiler risk, 102 cm in üzeri ise yüksek risk grubunu ifade eder.

Kadınlarda ise bu oran; 80 cm'dir. Bunun üstü risk, 88 cm'in üstü büyük risk grubunu ifade eder.

Bel Kalınlığı Neden Önemlidir?

Vücudun iki tip yağ depolama özelliği vardır. Bunlardan biri deri altı yağ biriktirmedir ki; selülit olarak bilinir ve kullanılır. Bacaklarda depolanır ve oldukça rahatsız edici bir görüntüsü vardır.

Diğer yağ biriktirme şekli ise; organların çevresinin yağ biriktirmesidir. Bu yağlanma da doğal olarak organların yoğunlukta toplandığı karın bölgesinde oluşur. İşte bu sebeple bel kalınlığı, genel sağlığınız hakkında daima bilgi verir.

Bel kalınlaşması başta simit olarak tarif edilen, bel yanlarında yağ birikmesi ile başlar. Ardından ön göbek şişmeye başlar ve bu katmanlar gittikçe kalınlaşır. Bu kalınlaşma devam ederse, bel kemiği elinize dahi gelmeye bilir ki, bu son derece zararlı bir durumdur.

Bel Kalınlığı Nasıl Ölçülür?

Bel kalınlığı ölçülürken iki bölge ölçülmelidir. Bunlardan biri kalça kemiğinin bittiği üst noktadır. Diğeri ise, kaburgaların bittiği alt noktadır.

Ayrıca ölçüm yaparken göbek içeri çekilmemeli, mezura gergin tutulmamalı ve sıkılmamalıdır. Doğru sonuç için kişi kendi değil, karşıdan bir kişi ölçüm yapmalıdır. Kişi kendi yaparken kol hareketinden dolayı kasılıp yanlış sonuç elde edebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?