Bel ve Boyun Ağrılarında; Faset Sendromu ve Belirtileri

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/06 12:19 •

Faset sendromu halk arasında bel omurlarında (lumbal vertabralarda) kireçlenme olarak bilinen bir sağlık sorunudur.

Bel ve Boyun Ağrılarında; Faset Sendromu ve Belirtileri

Faset sendromu halk arasında bel omurlarında (lumbal vertabralarda) kireçlenme olarak bilinen bir sağlık sorunudur. Sendrom, bel ve boyun fıtığı ile birlikte bulunabilmektedir.  Faset sendromu bel ağrısının sık görülen bir nedenidir. Faset eklemler omurganın arka tarafında yer alan omurları birbirine bağlayan ve omurganın hareketinde önemli rol oynayan küçük eklemlerdir. Bu eklemlerde karmaşık bir sinir ileti sistemi bulunmaktadır. Bu nedenle de ağrıya oldukça duyarlıdırlar. 

Yaşlanmaya, darbelere, travmalara bağlı olarak faset eklemlerde ortaya çıkan zedelenmeler; şiddetli boyun, sırt ve bel ağrılarına neden  olabilir. Omurganın boyun ve bel bölgesi sırt bölgesine kıyasla çok daha hareketli olduğundan faset eklem bozukluklarına bağlı ağrılar daha çok bel ve boyun bölgesinde görülür. Faset eklemlerde bozulmalar, yaşlanmanın sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi ağır işlerde çalışanlarda, ağır spor yapanlarda görülebilir.  Dengesiz yük taşıma da faset sendromuna yatkınlığı artıran bir unsurdur.

Faset Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Faset eklem bozulmalarına bağlı ağrılar en çok belin yan tarafında hissedilir. Ağrı, kalçaya ve bacağın üst kısmına yayılabilir. Bel fıtığı ağrısı öne eğilmekle artış gösterirken, faset sendromu ağrısı ise daha çok geriye yaslanmak ve yana dönmekle şiddetlenir. Faset eklemlerde ortaya çıkan kireçlenmelerin artması durumunda ise, omurilikten çıkan sinirler bası altında kalabilir. Buna bağlı olarak da, bel ya da boyun fıtığı ağrısına benzeyen klinik bir tablo ortaya çıkabilir.  Etkilenen bölge;  boyundaysa omuza ve kola yayılan boyun ağrısı, belde ise kalçaya ve bacağa yayılan bel ağrısı karşımıza çıkar. Faset sendromu tanısı ve tedavisi için, öncelikle fizik tedavi ve ortopedi uzmanlarına başvurulmalıdır.

Vücut Proporsiyonunuza İyi Bakın

Omurga sistemi, vücudun dik ve güçlü durmasına yardımcı olur. Vücut proporsiyonu; vücudun diklik ve duruşunu ifade eder. Gençken omur kemikleri çok daha güçlü ve dayanıklıdır. Bu aşamada duruş bozukluklarını pek de görmeyiz. Ancak yaş aldıkça vücudun direnci zayıflar ve artık ağrılar hissedilmeye başlanır. Dolayısıyla gençlikte yapılan aniden ağır kaldırma, ısınmasız yapılan sporlar, bele ve sırta aşırı yükler yüklemek vücudu yorar ve zorlar. Gençlikte bunlar tolere edilir ancak vücut yaşlandıkça bunlar ağrı ve kalıcı sakatlıklar olarak ortaya çıkar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?