BERA Testi (ABR) Nedir?

Yayın Tarihi : 2020/04/20 20:19 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/20 20:19 • Yazar: Uzm .Dr. Oğuz Alp Gürbüz

İşitsel beyin sapı cevabı anlamında kullanılan ve İngilizcesi Auditory Brainstem Response Audiometry olan bir işitme testidir.ABR veya BERA şeklinde kısaltılmış şekilde kullanılır. İşitsel uyaranlara yanıt olarak beyin sapı fonksiyonunun nörolojik bir testidir.BERA testi yeni doğanların işitme duyusunun test edilmesinde kullanılır.

BERA Testi (ABR) Nedir?

BERA Testi (ABR) Nedir?

İşitsel beyin sapı cevabı anlamında kullanılan ve İngilizcesi Auditory Brainstem Response Audiometry olan bir işitme testidir.ABR veya BERA şeklinde kısaltılmış şekilde kullanılır. İşitsel uyaranlara yanıt olarak beyin sapı fonksiyonunun nörolojik bir testidir.
BERA testi yeni doğanların işitme duyusunun test edilmesinde kullanılır.

İşitme kaybı bebeklik çağında tanı konması zor bir sorundur. Her 1000 çocuğun yaklaşık 1'i işitme engelli olarak doğar. Bu kusurun erken tanısının konması önemlidir ve ülkemizde doğumdan sonra 1 ay içerisinde işitme testleri yapılmaktadır.Yenidoğan bebeklere uygulanan teste transient otoakustik emisyon testi adı verilir.İşitme kusuru olma riski taşıyan bebeklerde bu test yeterli olmayabilir. Bunun için BERA testi uygulanır.

Hangi Durumlarda BERA Testi Uygulanması Gerekir?

-İşitme tarama testinin geçilememesi

-İşitme, konuşma, dil ve / veya gelişimsel gecikmeyle ilgili anne babanın gözlemleri mevcutsa

-Çocukluk çağı işitme kaybı aile öyküsü olması

-Bakteriyel menenjit de dahil olmak üzere, sensorinöral işitme kaybıyla ilişkili enfeksiyonlar

-Sitomegalovirüs, herpes, kızamıkçık, sifiliz ve toksoplazmoz gibi annenin gebelik döneminde geçirdiği enfeksiyon mevcutsa

-Yenidoğanda sarılık (hiperbilirubinemi), CMV enfeksiyonu, kafa travması ve wn az 3 ay boyunca efüzyonlu tekrarlayan veya inatçı otitis media  (orta kulak enfeksiyonu) mevcutsa

Klinik çalışmalarla yeni doğanlarda işitme değerlendirmesinde BERA testinin % 100 duyarlılık ve% 96-98 özgüllüğü ile etkili bir tarama aracı olduğu gösterilmiştir.

BERA Testi Nasıl Yapılır?

Bera testinin yapılabilmesi için bebeğin uyuyor olması gerekir.  Bu test bebeğin canını yakan bir test değildir. Cilde yerleştirilen elektrotlar yardımıyla bebek uyurken gerçekleştirilebilir.

Bera testi kısa süren (yaklaşık 10-15 dakika) bir testtir. Tanısal amaçlı yapılan Bera testi biraz daha uzun sürebilir (yaklaşık 60 dakika).

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?