Beta HCG Gebelik Testi Nedir, Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2019/01/31 04:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/06 11:14 •

Beta HCG gebelik testi gebelik tayini için kişiden kan alınarak yapılan bir tahlildir. Gebelik testleri kanda ve idrarda yapılabilir. Kanda Beta HCG hormonuna bakılarak yapılan gebelik testi, kadınlar tarafından sıkça tercih edilen ve nispeten daha güvenilir bir yöntemdir. Tahlil.com olarak siz okurlarımız için Beta HCG gebelik testine dair; testin ne olduğu ve neden yapıldığı hakkında bilgileri aşağıdaki yazımızda derledik.

Beta HCG Gebelik Testi Nedir, Neden Yapılır?

Kanda Beta HCG gebelik testi gebeliğin ön tanısı olarak kullanılır. Doktorlar tarafından da kadınlar tarafından da güvenilir olması nedeniyle tercih edilir. İdrarda gebelik testinde sadece gebeliğin var olup olmadığı anlaşırken Beta HCG testinde gebelikle ilgili daha fazla detaya ulaşılır. Beta HCG bir hamilelik hormonudur ve hamilelik başlangıcında kadının vücudunda miktarı gittikçe artmaya başlar.

Beta HCG testi sonuçları doktorlar tarafından incelenir. Kadının hamile olup olmadığı, hamile ise kaç haftalık hamile olduğu hakkında bilgi verir. Bir kadının gebe olduğunu gösteren Beta HCG değeri 6 mlU/ml ve üstüdür. Sağlıklı bir gebelikte gebelik başladığı andan itibaren Beta HCG değeri gittikçe yükselmeye başlar. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ise bu hızlı yükseliş yavaşlayarak azalır.

Beta HCG değeri bizlere gebelik varlığı ve tahmini gebelik haftası hakkında bilgi verse de unutulmamalıdır ki kesin gebelik varlığı ultrasonda bebeğin bulunduğu kesenin görülmesiyle anlaşılmaktadır. Ayrıca sağlıklı veya sorunlu bir gebelik olup olmadığı da ultrason muayenesi ile kesinleştirilir.

Beta HCG Gebelik Testi Ne Amaçlarla Yapılır?

  • Gebelik olup olmadığını tespit etmek için yapılan, doktorlar tarafından tercih edilen güvenilir bir testtir.
  • Tahmini gebelik haftasını hesaplamak için kullanılır. Kesin olarak gebelik haftası hakkında bilgiyi ultrason muayenesi verir.
  • Dış gebelik varsa Beta HCG testi ile anlaşılabilir ve takibi yapılabilir.
  • Düşük tanısı da Beta HCG testi sonucu ile konabilir.
  • Down Sendromu gibi hastalıkların tarama testlerinde de Beta HCG testi sonucu doktorlara bilgi verir.

Kanda Beta HCG testi sonucunu merak eden siz okurlarımız için günün her saatinde bizlere gerek kalmadan sonuçlarınızı öğreneceğiniz bir GEBEMATİK uygulamamız vardır.

Aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak, GEBEMATİK uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz. Beta HCG değerinizi açılacak ilgili sayfaya girip hamilelik  olup olmadığını, hamilelik  varsa da  tahmini olarak kaç haftalık hamilelik olduğunu hemen öğrenebilirsiniz.

Tahlil.com doktorlarının sizin için hazırladığı GEBEMATİK ile hamile olup olmadığınızı öğrenmek için tıklayınız.

Aşağıdaki yazılarımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz:

Gebelik varlığında kese ne zaman ultrason muayenesinde görülür?

Kimyasal gebelik nedir?

Gebelik haftasına göre tahmini Beta HCG değerleri nelerdir?

Beta HCG ile gebelik testine  dair sorulmuş yüzlerce soru ve verilmiş cevabı okumak için tıklayınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?