Beta HCG Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2019/01/31 04:05 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 15:28 • Yazar: İrem Yücel

Beta HCG testi hamilelik olup olmadığını ve tahmini hamilelik haftasını belirleyen bir testtir. Gebelik testi kanda ve idrarda yapılmak üzere iki çeşittir. Kanla yapılan Beta HCG hormon test sonuçlarına göre hamileliğin ön tanısı konur. Gebelik testinin ne zaman yapılması gerektiğiyle ilgili Tahlil.com olarak birçok soru alıyoruz. Bu soruya yazımızla genel bir cevap vermek istedik.

Beta HCG Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Beta HCG hormonu hamilelikle birlikte yükselen ve testler sonucunda hamilelik varlığı hakkında bilgi veren bir kadın hormonudur. Beta HCG hormonunun yükselişine adet olmamak da eşlik ederse bir hamilelik olduğu anlaşılır. Erkeğin sperm hücresiyle kadının yumurta hücresi döllenerek hamilelik başlar. Kadın, bu süreçten sonra adet görmez. Döllenmeyi izleyen 8. Günden sonra Beta HCG hormon değeri gittikçe yükselir.

Döllenmeyi izleyen bu süreçte Beta HCG hormon seviyesi ikiye katlanarak gittikçe yükselir. Bu düzenli artış sağlıklı bir hamileliğin göstergesidir.

Korunmasız cinsel ilişki sonrası hamilelik varsa kadın, beklenen tarihte adet görmez. Beklenen adet tarihinin gecikmesi durumunda kanda Beta HCG hormon testi yaptırılabilir. Yine de unutulmamalıdır ki hamileliğin kesin tanısı için ultrason muayenesi yaptırmak çok önemlidir.

Her Beta HCG hormon yükselmesi hamileliği göstermeyebilir. Bazı kimyasal gebelik, dış gebelik gibi sıkıntılı durumlarda da Beta HCG hormon düzeyi artış gösterebilir ve sağlıklı bir gebelik düşünülebilir. Bu karışıklığın önüne doktorunuzun yapacağı ultrason muayenesi ile geçilebilir.

Bazen de Beta HCG hormon düzeyi normal ve sağlıklı bir gebelikte olduğu gibi yükselirken bir anda düşer veya durur. Ultrason muayenesinde bebeğin bulunduğu kese görünmezse bu bize bir kimyasal gebelik veya bu tür sıkıntılı bir durumu gösterebilir. Beklenen adet tarihinde gecikme olması durumunda idrarda gebelik testi, kanda Beta HCG hormon ölçümü yapıldıktan sonra gebelik hakkında detaylı bilgi almak için ultrason muayenesi de yaptırılmalıdır.

Korunmasız cinsel ilişki sonrası adet görülmüşse bir hamilelik durumundan bahsedilemez. Bazen de halk arasında üstüne görme olarak geçen yerleşme kanaması, adet kanamasıyla karıştırılmaktadır. Üstüne görme hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.

Kanda Beta HCG testi sonucunu merak eden siz okurlarımız için günün her saatinde bizlere gerek kalmadan sonuçlarınızı öğreneceğiniz bir GEBEMATİK uygulamamız var.

Aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak, GEBEMATİK uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz. Beta HCG değerinizi açılacak ilgili sayfaya girip hamilelik  olup olmadığını, hamilelik  varsa da  tahmini olarak kaç haftalık hamilelik olduğunu hemen öğrenebilirsiniz.

Tahlil.com doktorlarının sizin için hazırladığı GEBEMATİK ile hamile olup olmadığınızı öğrenmek için tıklayınız.

Aşağıdaki yazılarımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz:

Gebelik varlığında kese ne zaman ultrason muayenesinde görülür?

Kimyasal gebelik nedir?

Gebelik haftasına göre tahmini Beta HCG değerleri nelerdir?

Beta HCG testi ile ilgili detaylı bilgi almak ve Beta HCG ile gebelik tanısına  dair sorulmuş yüzlerce soru ve verilmiş cevabı okumak için tıklayınız.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?