Beyinin Cinsiyeti Var Mıdır?

Yayın Tarihi : 2017/12/22 11:38 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/10 17:32 •

İnsan beyni; milyonlarca km uzunluğundaki sinirsel hücre birliğinden oluşur. İnsan beyninin kadın ve erkek arasında farklı olup olmadığı da sıklıkla merak edilen bir konudur.

Beyinin Cinsiyeti Var Mıdır?

İnsan beyni; milyonlarca km uzunluğundaki sinirsel hücre birliğinden oluşur. Hamilelikte; annenin her hareketi, düşüncesi bebeği etkiler. Bu etkiyi bebek hayatı boyunca gerek fiziksel, gerek bilişsel olarak bünyesinde taşır.

Beyinin de cinsiyeti vardır. Anne karnında salgılanan hormonlar; beynin cinsiyetini belirler. Testosteron; erkek hormonu olarak bilinir ve bayanlarda da bir miktar bulunur. Anne karnında testosteronun çok salgılanması; bebeğin beyin cinsiyetinin erkek olmasını sağlar. Anne stresli bir hamilelik geçirirse; testosteron seviyesi yükselir ve bebekte erkek beyni oluşur.

Beyin cinsiyeti; parmaklardaki DNA şifresinden anlaşılır.
Yüzük parmağı, işaret parmağından uzunsa; kişi erkek beyni taşır. Aynı veya eşitse kadın beyni taşır.

Erkekler ve kadınların beyinleri farklı mı? Daha önceki nörogörüntüleme çalışmaları, belirli beyin bölgeleri arasındaki morfolojik farklılığa dayanarak bu soruyu yanıtlamaya çalışmış ve ne yazık ki çelişkili sonuçlar bildirmişti. 

Erkeklerin ve kadınların beyni ne kadar farklı? Bu soru onlarca yıldır araştırılıyor ancak Rosalind Franklin Üniversitesi'nden sinir bilimci Lise Eliot tarafından yürütülen yeni bir çalışma, bu geniş kapsamlı araştırmayı tek bir mega sentezde birleştiren ilk çalışma oldu.Çalışmanın sonuçlarını bilimsel analizler ile Dr. Eliot isimli bir bilim adamı yorumladı.

Dr. Eliot, "Erkeklerin ve kadınların beyinleri biraz farklıdır, ancak temel bulgu, bu ayrımların cinsiyete veya cinsiyete değil, beyin büyüklüğüne bağlı olmasıdır" dedi. "Bireylerin kafa büyüklüğü hesaba katıldığında, beyindeki cinsiyet farklılıkları çok küçük ve tutarsızdır."şeklinde görüş bildirdi.

Beyin boyutunun erkek ile kadın arasında farklı olduğu biliniyor..Kadınların beyni, vücut boyutlarına oranla erkeklerinkinden yaklaşık %11 daha küçüktür. Daha küçük beyinler, gri maddenin beyaz maddeye oranının biraz daha yüksek olması ve serebral hemisferler arasında (veya içinde) daha yüksek bağlantı oranı gibi belirli özelliklere izin verir. Bu da beyin fonksiyonları yönünden bilinmesi gereken bir konudur.

Bilim adamları bu konuda şu şekilde görüş bildiriyor: ''Bu, büyük ve küçük kafalı erkekler arasındaki beyin farklılıklarının, ortalama erkek ve kadın arasındaki beyin farklılıkları kadar büyük olduğu anlamına geliyor" dedi. "Ve daha da önemlisi, büyüklükle ilgili bu farklılıkların hiçbiri, erkekler ve kadınlar arasındaki empati veya mekansal beceriler gibi tanıdık davranış farklılıklarını açıklayamaz."

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?