Biriktirme Hastalığı (Dispozofobi) Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/04/24 10:38 • Güncelleme Tarihi : 2015/04/24 10:38 •
BiriktirmeHastalığı veya bilimsel adıyla Dispozofobi, kişinin normal yaşantısınıetkileyecek boyutlarda ihtiyaç duymadığı nesneleri biriktirmesi olarak tanımlanabilir
Biriktirme Hastalığı (Dispozofobi) Nedir?

BiriktirmeHastalığı veya bilimsel adıyla Dispozofobi, kişinin normal yaşantısınıetkileyecek boyutlarda ihtiyaç duymadığı nesneleri biriktirmesi olarak tanımlanabilir.
Çoğumuz anıları hatırlamak veyazevkimize hitap ettiğini düşündüğümüz nesnelere ilgi duyar, onları birköşede saklamak isteriz.
Bu hastalıkta söz edilen durum, biriktirilen nesneveya nesnelerin kişinin sosyal yaşantısını zedeleyecek boyutlara ulaşmasıdır.
Öyle ki bazı durumlarda bu kişiler, biriktirdikleri nesnelere ulaşmanın bir yolunubulamadıklarında onu çalma eğilimi bile gösterebilirler.
Bazen o nesnelerkişiler için çok değerli obje olmakla sınırlı kalırken, bazı durumlardakonuşulabilecek veya hisleri anlayabilecek bir kavram haline bürünebilirler.
Buhastalığın tedavisinde ilaç kullanılabileceği gibi bilişsel-davranış terapileriile de kişi bu hastalıktan kurtulabilir.
Yukarıda anlatılan davranışlardabenzerlik yakalayan kişilerin bir psikiyatri uzmanına başvurmalarını tavsiye ediyoruz. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?