Burun Kanaması Yaz Aylarında Daha Sık Görülmektedir

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Havaların giderek ısınmasıyla birlikte burun kanaması vakalarında da artış oldu
Burun Kanaması Yaz Aylarında Daha Sık Görülmektedir

Havaların giderek ısınmasıyla birlikte burun kanaması vakalarında da artış oldu.Tahlil.com olarak burun kanaması nedenleri, yapılması gereken işlemler ve önlemler konusunda genel bir bilgilendirme yazısı hazırladık.Burun kanaması tıp dilinde epistaksis olarak bilinir.

Burun kanamalarını iki gruba ayrılmaktadır:

1.Ön burun kanamaları: Bu tür kanamalar burun ön kısmından gelmektedir. Ayakta duran yada oturan kişide burun deliğinden akan kanama şeklindedir.Çocuk yaş grubunda bu tür kanamalar daha sık görülür.

2.Arka burun kanamaları:Bu kanamalarda burun arkasından kaynaklanmaktadır.Burun kanaması genize doğrudur. Bu tür kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür.Bu kişiler ekseriyetle yüksek kan basıncı (tansiyon) olan veya travma geçirmiş kişilerdir.

Burun kanamaları genç erkeklerde genellikle ergenlik dönemlerinde,genç kızlarda ise, adet kanamaları sırasında görülür.
Hipertansiyon da burun kanamasının nedenlerinden biridir.Gençlerde görülen ve önemli olmayan burun kanamaları nispeten daha kolay ve hızlı durmaktadır.
Genelde önemli bir nedeni bulunmamaktadır.Ancak yüksek tansiyona bağlı gelişen burun kanamaları ise daha zor durmaktadır.
Bu kanamalar ekseriyetle orta yaş ve sonrası dönemde görülür.

Burun Kanaması Olduğunda Neler Yapılmalıdır?
 
Bu durumda burnu kanayan kişiyi hemen oturtmak ve başını öne doğru hafifçe eğerek burnunun kanayan deliğini 5 ile 10 dakika arasında bastırmak yararlıdır.Bu süreçte burnu kanayan kişiye ağzından nefes alması ve yutkunması da söylenmelidir.
Kanama sırasında buruna buz tatbik etmek de çoğunlukla faydalıdır.Ancak burun kanaması durmuyorsa veya yeniden kanamaya eğilimi varsa, ayrıca burun kanaması boğaz arkasına doğru oluyorsa bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmak en doğru davranış olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
k*************** :

öncelikle başımın sol arka kısmında şiddetli bir ağrı hissettim . sonra genzime doğru bi akıntı oldu ve önce sol daha sonra sağ burun deliğimden kan geldi . 3 gün geçti hala ara ara burun kanamalarım devam ediyo . neden olabilir ? ( tansiyonum 116- 67 çıktı )


Cevap:

Tansiyonunuz normal burun kanamasının nedeninin araştırılması için bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurunuz

?