Burun Kültürü Nedir? Burun Kültürü Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 10:13 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Burun kültürü bir mikrobiyoloji tahlilidir.Burunda hastalık yapan veya hastalık yapma potansiyeli olan mikroorganizmaların tespit edilmesi için kullanılan bir kültür tahlilidir. Bu yazımızda bir mikrobiyoloji laboratuvarı tahlili olan burun kültürü hakkında detaylı bilgiler öğrenebilir, tahlilin neden yapıldığı ve nasıl yorumlandığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Burun Kültürü Nedir? Burun Kültürü Neden Yapılır?

Burun Kültürü Nedir?

Burun kültürü Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan bir tahlildir. Bu tahlilin yapılması için steril bir eküvyona (pamuklu çubuk), insan kanlı besiyerine, öze ve 37 derecelik inkubasyon ortamı sağlayan bir etüve ihtiyaç vardır.
Eküvyon ile burundan örnek alınır.Alınan örnek mikrobiyolojik değerlendirme için kanlı besiyerine ekilir ve 37 derecelik bir sıcaklık sağlayan etüvde inkubasyona bırakılır. Ertesi gün sonuç çıkar.Sonucu mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji uzmanı doktorlar değerlendirip yorumlar.
 

Burun Kültürü Hangi Durumlarda İstenir?

Burun kültürü daha çok gıda sektöründe çalışan kişilerin portör muayenelerinde ve sağlık çalışanlarında da taşıyıcılık yönünden istenen bir tahlildir. Kimi zaman kulan burun boğaz uzmanları da burun kültürü isterler.
Ancak bir hastalığın spesifik tanı ve tedavisi amacıyla tercih edilen bir kültür testi değildir.

Burun Kültürü Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Normalde burunda bulunan normal florayı oluşturan  bakteriler vardır, bunlar hastalık yapmaz.
Ancak Stafilokok aureus isminde bir bakterinin ürediği durumlar ise burun kültürü için normal değildir. Burunkültüründe bu bakterinin ürediği durumlarda ise doktorlar gerekli önerilerde bulunur ve önlemleri alırlar.
Gerek gördüklerinde ise tedaviye başlarlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?